brexit De bookmakers in het VK gaven een Remain-stem zo’n 90%. Ze onderstreepten tevens dat ze een betere voorspeller waren voor de uitkomst dan de polls (telefonische onderzoeken bij mensen). Hoe konden ze er zo naast zitten?

Brexit: Foute veronderstellingen

In de Britse gokwereld werd ongeveer voor £30m ingezet op het referendum met ongeveer £25m op Remain en slechts £5m op Leave. Men ging er echter verkeerdelijk van uit dat het grote geld het aan het juiste eind zou hebben. Net voor de stemhokjes opengingen, kreeg een speler gemiddeld 7 keer zijn inzet (rode lijn hieronder) bij een Brexit en slechts 1,1 keer zijn inzet bij een Remain (blauwe lijn). Van een mismatch gesproken!! De moord op Jo Cox had de Remain-stem een serieuze boost gegeven. brexit Maar er waren echter verschillende verkeerde veronderstellingen, schrijft de krant The Independent. Ten eerste zijn gokkers niet echt representatief voor het kiespubliek omdat het meestal mannen van middelbare leeftijd zijn. Ten tweede zijn gokkers eerder vermogend en vermogenden waren massaal voorstander van een Remain. Ten derde was er heel wat wishful thinking. Mensen gokken meestal op wat ze wensen dat er zal gebeuren.

Brexit: Bookmakers willen enkel geld verdienen

In een blog van Matthew Shaddick van Ladbrokes (zie foto), die hij heeft gepost net na de uitkomst van het referendum, schrijft hij dat bookmakers of bookies er niet zijn om de uitkomst van een gebeurtenis te voorspellen. “De enige reden waarom ze weddenschappen aanbieden, is om er geld op te verdienen of op zijn minst om er niet veel op te verliezen. Niemand op het hoofdkwartier zal ons scheef bekijken omdat de voorspelling niet is uitgekomen, ze zullen enkel kijken hoeveel we erop verdiend hebben. En dat laatste is ons trouwens goed gelukt.” Opvallend was dat de meerderheid van de gokkers op Leave hebben gegokt maar dat telt niet mee, benadrukt Shaddick. “Wat telt voor de quoteringen is het geld dat er op wordt gezet. En er werden nu eenmaal zeer grote bedragen ingezet op Remain en slechts kleine bedragen op een Brexit. Een £10,000 bet is even veel waard als 10,000 bets van £1.” Shaddick wijst er ten slotte op dat in de Brexit-referendum de outsider heeft gewonnen, zoals zo vaak gebeurt. “Het betekent dus niet dat de voorspellende kracht van bookmakers heeft afgedaan.”

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger