De keuze om uit de Europese Unie te treden, heeft voor heel wat landen, met op de eerste plaats natuurlijk het VK zelf, enkele mogelijk nare gevolgen. Deze gaan zich de komende weken manifesteren.
Brexit: Vereningd Koninkrijk
Het land kan geteisterd worden door een economische vertraging terwijl het handelsakkoorden heronderhandelt. Uit de EU stappen, zou er ook kunnen voor zorgen dat het moeite heeft om zijn groot handelstekort te financieren. Een zwakkere pond zou de inflatie kunnen aanwakkeren maar de Bank of England zou de rentevoeten kunnen verlagen om de impact te beperken. Ook op politiek vlak kunnen er gevolgen zijn van de Brexit: pro-EU Schotse leiders kunnen een nieuw referendum aanvragen, net als leiders van Noord-Ierland die mogelijk een unie met Ierland, een EU-lid, beogen. Ten slotte kan het VK zijn AAA-kredietrating verliezen.
Brexit: Europa/VS/Japan
De exit van het VK kan een precedent scheppen en de stabiliteit van het blok in gevaar brengen. De ECB kan haar stimuluspakket nog uitbreiden om groei aan te wakkeren. De Federal Reserve zal misschien dit jaar geen renteverhogingen meer doorvoeren gezien de mindere vooruitzichten van de wereldeconomie en een sterkere dollar op Amerikaanse bedrijfswinsten weegt. De markten hadden rekening gehouden met een renteverhoging in september en december. Nu de Brexit is gestemd, gaat er slechts 18,6% van uit dat er tegen de Fed-meeting van 1 februari 2017 een renteverhoging komt. De Japanse centrale bank kan haar stimulus uitbreiden om de opmars van de yen in te dijken.
Brexit: EM/grondstoffen
Een sterke Amerikaanse dollar zou de Emerging Markets kunnen treffen, vooral omdat er verschillende EM-landen veel schulden hebben uitstaan in USD. Grondstoffen zouden ook kunnen afzien van een hogere dollar, vooral deze die worden uitgedrukt in de Amerikaanse munt, omdat ze duurder worden voor heel wat kopers die een andere munt hebben.