britse-economie-uk

Voor de Britten was het jaar 2016 een bijzonder jaar. In dit jaar koos de meerderheid van de Britse bevolking voor een uittreding uit de Europese Unie en sinds dat moment is er heel wat veranderd. Zo heeft het Britse pond de nodige klappen te verduren gekregen en de toekomst van het koninkrijk ziet er uiterst onzeker uit.

Op dit moment zijn de effecten van de aankomende Brexit in het Verenigd Koninkrijk nog niet direct voelbaar. Zo blijft de Britse economie goed liggen en ook de arbeidssector stond er sinds de uitbraak van de financiële crisis er niet meer zo goed voor als nu het geval is. Maar, volgens de cijfers die afkomstig zijn van Resolution Foundation kan de Britse arbeidsbevolking het de komende jaren lastig gaan krijgen.

Stijgende inflatie vormt een bedreiging voor de Britse arbeidsbevolking

britse-bevolking

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Resolution Foundation, is te zien dat de groei in huishoudinkomen bij de Britten het afgelopen jaar is vertraagd. Voor dit jaar rekenen de analisten van Resolution Foundation op een verdere groeiafname van het huishoudinkomen. Voor het jaar 2017 wordt er voor de Britse arbeidsbevolking gerekend op een loonstijging van 0,5 procent.

Maar, mocht de Brexit nog dit jaar een feit worden, dan kan de Britse arbeidsbevolking het nog zwaarder gaan krijgen. De dalende Britse valutamunt zorgt er immers voor dat de import duurder wordt en dit kan effect hebben op de Britse consumentenprijzen. Er kan straks sprake zijn van een zogenoemde ‘import-inflatie’ en de effecten daarvan kunnen groot zijn.