De economie van het Verenigd Koninkrijk groeide in juli, volgens de eerste schattingen, met 6,6% op maandbasis. De economie probeert te herstellen van de scherpe daling die werd veroorzaakt door de verplichte lockdowns die opgelegd werden om het Covid-19 virus in te dammen.

De geschatte groei van het bruto binnenlands product (BBP) in juli lag over het algemeen in lijn met de verwachtingen. Door Reuters ondervraagde economen hadden op een groei van 6,7% gerekend.

De gegevens die het Bureau voor de Nationale Statistiek (ONS) vrijgaf, lieten een lichte daling zien van 11,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze lag iets onder de verwachtingen van een krimp van 11,4%

Het Britse bruto binnenlands product lag in juli 18,6% hoger dan het laagste niveau dat in april waar te nemen was. Het blijft echter wel nog 11,7% onder het niveau van voor de pandemie in februari.

Darren Morgan, directeur Economische statistiek bij ONS, stelt:

Hoewel het herstel gestaag doorzet, moet de Britse economie nog steeds bijna de helft van het BBP dat sinds het begin van de pandemie verloren is gegaan, goedmaken.

Herstel zal zich doorzetten

Thomas Pugh, econoom bij Capital Economics, verwacht dat er in het derde kwartaal een recordbrekend positief groeipercentage zal op te merken zijn door de zo goed als volledige heropening van de economie.

Pugh denkt echter wel dat een volledig herstel niet voor het begin van 2022 zal bereikt worden. Hij verwacht daarom dat de Bank of England verdere maatregelen in het leven zal roepen om de Britse economie te ondersteunen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties