De economie van het Verenigde Koninkrijk is in mei minder hard gegroeid dan verwacht. Officiële cijfers verklaarden dat het bruto binnenlands product in mei met 1,8% gestegen is. Economen die door Reuters bevraagd werden, hadden een maandelijkse opleving van 5,5% verwacht.

In de maand april werd er nog een krimp van 20,4% opgetekend. Dit was de scherpste daling van het BBP in het Verenigd Koninkrijk ooit. Deze recordkrimp was uiteraard te wijten aan de beperkende maatregelen die opgelegd werden om de verspreiding van het Covid-19 virus in te dammen.

In de drie maanden tot eind mei is het BBP met 19,1% gekrompen. Tijdens de recessie van 2008 is het BBP in één kwartaal niet meer dan 2,1% gekrompen, volgens gegevens van het Office for National Statistics.

Woelige wateren in het vooruitzicht

De onlineverkopen in de retailsector kende een record. Er zijn echter veel andere gebieden in de economie die nog met enorme problemen te kampen hebben en verdere dalingen zouden zien als de lockdown maatregelen bleven gelden.

Volgens verschillende analisten zijn de cijfers ongetwijfeld verontrustend. Het toont aan dat de Covid-19 pandemie nog lang niet overwonnen is.

Jobs verdwijnen in een alarmerend tempo en er zijn nog geen tekenen van enige verbetering op de Britse arbeidsmarkt.

Hoewel de cijfers aangeven dat het herstel niet snel zal gaan, tonen ze wel aan dat het herstel effectief begonnen is. Een belangrijke voorwaarde voor het herstel blijft natuurlijk dat er geen tweede Covid-19 golf komt.

Wanneer er in de tweede helft van het jaar toch een nieuwe golf komt, zal het economisch herstel nog een stuk moeizamer verlopen.

Bron: CNBC

Foto: iStock