strategie warren buffett

De financiële wereld is op zijn zachts gezegd onvoorspelbaar de laatste jaren. Niemand zag de crash van de olieprijs aankomen, stijgende rentevoeten waren van een ander tijdperk, en Buffett zelf won $11 miljard dankzij Trump terwijl hij aanhanger was van Clinton. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar je kan hem wel in jou voordeel laten werken.

Via Berkshire Hathaway heeft Buffett de laatste decennia een fortuin opgebouwd. Zijn strategie werkt in goede én slechte tijden, tijdens economische voorspoed en recessies, tijdens financiële crisissen en stijgende aandelenmarkten, …

Buffett is natuurlijk de grote meester, maar jij kan ervan leren. Ook jij kan een aandelenportefeuille samenstellen die iedere andere belegger van tafel veegt.

Hoe doe je dat nu?

# 1. De financiële positie

Ongeacht wat er gebeurt, Berkshire Hathaway beperkt de schulden tot een minimum, houdt veel liquiditeiten aan, heeft weinig verplichtingen op korte termijn en genereert een sterke stroom aan inkomsten. Dit stelt Berkshire in staat om alle marktomstandigheden te overwinnen en zelfs sterker uit moeilijke periodes te komen.

# 2. Competitief voordeel

Buffett gaat steeds op zoek naar aandelen met een competitief voordeel. Dit zijn bedrijven die hun voorsprong op de concurrentie behouden in goede én slechte marktomstandigheden. Wal-Mart heeft bijvoorbeeld weinig last van concurrentie omdat het zo groot is en daardoor veel voordeliger kan inkopen, Coca-cola zal men altijd en overal drinken, spoorwegmaatschappijen hebben het voordeel dat het enorm kapitaalintensief is om treinsporen aan te leggen en te onderhouden, …

# 3. Ontwikkel nieuwe inkomsten

Berkshire is altijd op zoek naar nieuwe overnames of inkomsten. Het probeert zijn activiteiten steeds te diversifiëren zodat het niet afhankelijk is van een onderdeel. De variëteit aan inkomsten zorgen ervoor dat er altijd nieuw geld binnenkomt. Droogt er tijdelijk een bepaalde inkomstenbron op, blijven er voldoende anderen over.

# 4. Goed management

Warren Buffett focust enorm op het belang van het management. Hij gelooft dat het juiste management in staat is om enorme welvaart te creëren terwijl een slecht management zelfs een goed bedrijf de grond in kan boren. Buffett is altijd op zoek naar goede managers, ongeacht de marktomstandigheden. Met deze kernregels slaagde Berkshire Hathaway erin om zijn boekwaarde in 48 van de laatste 50 jaar te laten groeien. Dit is een ongelofelijk trackrecord.

Hoe kan je dat nu concreet toepassen op je aandelenportefeuille?

  • Koop aandelen met voldoende financiële flexibiliteit en weinig schulden.
  • Zoek naar bedrijven met een competitief voordeel.
  • Maak je geen zorgen over de ups en downs van de algemene aandelenmarkt.
  • Beleg in bedrijven met een aandeelhoudersvriendelijk klimaat en een sterk management.

Bron: Time Money