Deze week is het een jaar geleden dat de aandelenmarkt een dieptepunt bereikte. Sindsdien is de markt echter pijlsnel omhooggegaan door de historische stimuleringsmaatregelen van centrale banken en overheden wereldwijd. Uit historische gegevens blijkt dat de markt nog ruimte heeft om verder door te stijgen.

De S&P 500 is met een verbluffende 76% gestegen sinds de crash die veroorzaakt werd door de Covid-19 pandemie. De geschiedenis leert ons dat hoe sterker een bull markt start, hoe langer deze doorgaans zal duren.

De stijging in het eerste jaar is op zijn minst bovengemiddeld te noemen. In feite is deze meer dan het dubbele van de gemiddelde 37,5%. De stijging ligt ook een stuk hoger dat deze van in 2009, na de Great Recession van 2008. De winst lag toen op 68,6% in het eerste jaar. De rally kan dus nog wel even aanhouden, hoewel dit uiteraard niet gegarandeerd kan worden.

Sam Stovall, hoofdbeleggingsstrateeg bij CFRA Research, stelt:

Een bovengemiddelde winst in het eerste jaar, vertaalt zich meestal in een duurzame bullmarkt.

Ontkoppeling van economie

De aandelenmarkt en de economie lopen nooit volledig gelijk maar tonen meestal toch enige vorm van correlatie. Op dit moment is dit echter helemaal niet het geval.

Een depressie is inderdaad afgewend, maar de hele wereld is nog steeds in de ban van het Covid-19 virus.

Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn reeds gestorven door het virus. Miljoenen kinderen hebben al een jaar geen voet meer in een klaslokaal gezet. Ziekenhuismedewerkers zijn opgebrand. De arbeidsmarkt is ingestort.

In feite loopt de aandelenmarkt zo ver voor op de reële economie dat deze al vooruitkijkt naar een nieuwe fase: piekeren over hoe sterk de uiteindelijk economische boom zal zijn. De rente op 10-jaars schatkistpapier steeg onlangs tot het hoogste niveau in 13 maanden, wat de angst voor inflatie aanwakkert.

Gelukkig staat de economie ook op het punt om een bladzijde om te slaan. De wereldwijde uitrol van vaccins gaat steeds soepeler en overheden beginnen na te denken over het heropenen van de economieën.

Bron: CNN

Foto: iStock