Cash geld Augustus 2012, de leden van de New York Federal Reserve moesten kiezen: een nieuw rondje QE of negatieve rentevoeten. Er werd gekozen voor QE2. Ondertussen hebben de centrale banken die 25% van de globale economie vertegenwoordigen het gedachtegoed van 4 jaar geleden alsnog ingevoerd. Dit zorgt ervoor dat cash geld een zeer gegeerde activa geworden is. Ondertussen noteert wereldwijd al meer dan $7 biljoen aan obligaties aan een negatieve rentevoet (voornamelijk in Japan en Europa) en rekenen verschillende centrale banken negatieve rente aan voor de reserves die banken bij de centrale banken deponeren. Tot op heden werd dit nog niet doorgerekend naar de rentevoeten voor klanten. Maar klanten anticiperen hier wel op en hamsteren cash geld. En daar is een zeer goede reden voor. Het is niet omdat banken nog geen geld aanrekenen voor het geld op een rekening, dat het niet kan gebeuren. Het is niet omdat overheden cash geld nog niet verboden hebben, dat het niet kan gebeuren. Wat wel belangrijk is, is dat je weet wat je moet doen VOOR het zover is.

Waarom begint men cash geld te hamsteren?

Het antwoord is simpel: fractioneel bankieren. Wanneer er een run op cash geld ontstaat, is er nooit voldoende geld voorhanden om al het digitaal geld als cash uit te betalen. Dit wil zeggen dat diegene die het eerste cash geld gaat hamsteren, diegene zijn geld nog kan opvragen. De rest … is de pineut. Er is nog geen ‘run on cash’ omdat de rentevoeten op rekening nog niet negatief is. Maar dit kan snel veranderen. Vooral Europese banken kreunen onder het gewicht van NIRP. Zerohedge maakte de berekening in de Verenigde Staten, maar de cijfers zullen ongetwijfeld even beangstigend zijn in Europa.

Nooit voldoende cash geld voor uw spaargeld

Wanneer in de Verenigde Staten iedereen zijn rekening zou plunderen en omzetten in cash geld, dan moeten de werkelijke geldpersen overuren draaien, en nog niet zo’n klein beetje. Wanneer men de productie van bankbiljetten zou verdubbelen zou het 20 jaar duren om voldoende geld te drukken. Dat is het mooie aan fractioneel bankieren en dat is ineens de reden waarom cash geld verboden zal worden als centrale banken het beleid van negatieve rentevoeten verder doordrukken. Centrale banken nemen dus een groot risico door de briefjes met de grootste nominale waarde uit circulatie te halen. Zo is er nog minder cash geld ten opzichte van het digitaal geld.