China heeft in 2020 de wereldwijde recessie succesvol bedwongen waardoor de economische kloof met de Verenigde Staten kleiner werd. Premier Li Keqiang vindt dat het tempo dit jaar opgevoerd moet worden en mikt op een groei van 6%.

Hoewel China beter dan eender welke andere grote economie uit de wereldwijde pandemische recessie is gekomen groeide de economie van het land toch slechts met 2,3%. In vergelijking met andere landen is dit cijfer zeer goed, maar toch was dit het laagste groeicijfer van China in jaren.

De nieuwe doelstelling van 6% is meer dan wat China moet bereiken om weer op schema te komen met de langetermijndoelstelling van president Xi Jinping. Om de plannen van Xi voor een verdubbeling van het bruto binnenlands product tegen 2035 te behalen, zou China dit jaar met iets minder dan 5% moeten groeien, met een vergelijkbare groei in het komende decennium.

Het groeipercentage is echter wel lager dan sommige analisten graag hadden gezien voor de tweede grootste economie ter wereld.

Iris Pang, econoom bij ING, stelt:

De relatief lage BBP-doelstelling zou een signaal kunnen zijn dat de regering een comeback van Covid niet uitsluit.

Evenwichtig herstel

China heeft vorig jaar honderden miljarden dollars uitgegeven aan programma’s om de economische activiteit te stimuleren, waaronder grote infrastructuurprojecten en het geven van cash aan haar burgers.

Li benadrukt dat deze grote uitgaven niet zullen herhaald worden in 2021.

Evenals andere landen moet China een evenwicht zien te vinden tussen de behoefte aan stimulusmaatregelen naarmate het herstel doorzet en een schuldenlast die maar blijft groeien.

Li herhaalde dat de regering de nodige steun aan de economie zal blijven verlenen en scherpe beleidswijzigingen zal vermijden in een poging om het herstel in evenwicht te brengen.

Bron: CNN

Foto: iStock