Een van China’s machtigste financiële functionarissen slaat alarm over een zeepbel op de wereldwijde aandelenmarkten. Guo Shuqing, voorzitter van de China Banking and Insurance Regulatory Commission, vertelde aan journalisten dat het vertrouwen in de Chinese markten een klap zou kunnen krijgen door een verhoogde volatiliteit in de rest van de wereld.

De waarschuwing van China volgt op elders geuite bezorgdheden dat zeepbel-achtig gedrag zich door de financiële markten verspreidt. Wall Street banken krijgen een toestroom aan vragen van beleggers over de vraag of de forse rally op de aandelenmarkten gevolgd zal worden door een crash die doet denken aan het uiteenspatten van de dot-comzeepbel 21 jaar geleden.

Beleggers over de hele wereld, hedge fund managers en voormalige medewerkers van centrale banken hebben eveneens reeds hun bezorgdheden geuit. Ondanks dat de Verenigde Staten blijven worstelen met de gevolgen van de Covid-19 pandemie, noteert Wall Street bijna aan recordhoogtes.

Guo sloot zich aan bij deze vrees en voegde hieraan toe dat de rally’s op de Amerikaanse en Europese markten geen weerspiegeling zijn van de onderliggende economische uitdagingen waarmee beide regio’s worden geconfronteerd nu zij trachten te herstellen dan de pandemische recessie.

Wanneer de zeepbel in de westerse wereld uiteenspat zou er een aanzienlijke hoeveelheid buitenlands kapitaal naar China kunnen stromen. Deze toestroom van kapitaal zou de Chinese economie kunnen destabiliseren door een sterke inflatie van de munt, activa en de prijzen.

Guo stelt:

We maken ons erge zorgen dat de zeepbel op de Europese en Amerikaanse markten op een dag zal barsten.

Hoge schuldenlast

De verklaringen van Guo weerspiegelen ook de bezorgdheid van Peking over het risico dat de stijgende schuldenlast voor de economie vormt. Volgens gegevens van de centrale bank is tegen eind 2020 bijna 30% van alle leningen in yuan uitgegeven aan vastgoed.

Lou Jinwei, voormalig minister van Financiën, heeft reeds gesuggereerd dat het tijd is voor het land om de fiscale en monetaire steun stilaan af te bouwen. Volgens hem zou een geleidelijke exit van het soepele beleid helpen om de schuldquote van het land te verlagen.

China heeft het afgelopen jaar honderden miljarden dollars uitgegeven om de economie van het land te ondersteunen. Deze maatregelen, die onder meer bestonden uit grote infrastructuurprojecten en het geven van geld aan de bevolking, lijkt haar vruchten af te werpen. De Chinese economie groeide vorig jaar met 2,3%.

Het land wil dit momentum nu vasthouden en tegelijkertijd bepalen hoeveel monetaire steun er daadwerkelijk nodig is.

Bron: CNN

Foto: iStock