China sloot het jaar af met een handelsoverschot van $78 miljard in december, volgens officiële gegevens die donderdag zijn vrijgegeven. Het totale handelsoverschot van China in 2020 bedroeg $535, wat een stijging is van 27% ten opzichte van 2019. Vooral de export van China steeg fors.

China presteerde vorig jaar reeds beter dan alle grote economieën toen de Covid-19 pandemie de wereld op zijn kop zette. Het is nu zeker dat China steeds belangrijker zal worden in de wereldeconomie.

Louis Kuijs, expert Aziatische economie bij Oxford Economics, schrijft de sterke prestatie van China grotendeels toe aan de efficiënte aanpak van de pandemie. Hij voegde eraan toe dat China ook sterk geprofiteerd heeft van de grote vraag naar beschermende kleding en elektronica omdat mensen over de hele wereld massaal thuis werken.

Kuijs stelt:

Nadat China hersteld was, profiteerde het land van de enorme vraag naar Covid-19 gerelateerde goederen in de hele wereld.

Handelsoorlog

De handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten is ondertussen nog onevenwichtiger geworden. Het handelsoverschot van Peking met Washington steeg tot $317 miljard in 2020. Dit is een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar en het op één na hoogste bedrag ooit.

Het bedrag is slechts $7 miljard minder dan het niveau van in 2018, toen Donald Trump een handelsoorlog ontketende. Het plan was om hiermee de scheefgetrokken verhouding met China weer recht te trekken.

Het goede handelsnieuws komt enkele dagen voordat China naar verwachting de BBP-cijfers voor 2020 zal bekendmaken. Analisten verwachten dat de economische groei in China in de laatste drie maanden van het jaar nog versneld is.

De toekomst van China is echter niet zonder uitdagingen. Analisten wijzen erop dat de houding van president-elect Joe Biden ten opzichte van China niet extreem veel zal verschillen van de houding van Donald Trump.

Kuijs verklaart over de handelsoorlog:

We kunnen stellen dat de handelsoorlog van Trump met China mislukt is.

Bron: CNN
Foto: iStock