Chinese staatsobligaties zijn opnieuw zeer aantrekkelijk na de sell-off van vorig jaar. Volgens portfolio manager Wilfred Wee bieden deze hogere rendementen en een veel lagere volatiliteit in vergelijking met de Amerikaanse Treasurys.

Het rendement op 10-jarige Chinese staatsobligaties steeg vorig jaar met bijna 1 procentpunt tot een hoogtepunt van zo’n 3,4% in november, doordat het land er relatief goed in slaagde om het Covid-19 virus onder controle te krijgen.

De afgelopen weken is de rente rond de 3,2%-3,3% blijven hangen. De rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties schommelt daarentegen rond de 1,65%-1,75%, zelfs na de recente stijging.

De Chinese obligatiemarkt kende vorig jaar echter wel een sell-off door de verbeterde economische omstandigheden waardoor beleggers opnieuw meer risico durfden te nemen. Op dit moment is het land volgens Wee ver vooruit in het aanpakken van de Covid-19 crisis en is het nu bezig met het aanpakken van een aantal structurele problemen.

China’s voorzichtigheid

De fiscale en monetaire voorzichtigheid is een andere factor waardoor de Chinese obligaties aantrekkelijk zijn, aldus Daryl Ho van DBS.

China heeft het voorbeeld van budgettaire voorzichtigheid gegeven. Het land beteugelde als één van de eerste economieën verdere buitensporige uitgaven en is hiernaast begonnen met het afbouwen van schulden om de systematische schuldopbouw te bedwingen.

Op monetair vlak zijn de Chinese beleidsmakers begonnen met het verscherpen van het monetaire beleid, tegen de stroom van het dovish beleid wereldwijd in.

Doordat zowel het begrotings- als het monetaire beleid in de Verenigde Staten nog steeds erg soepel is, zou de Chinese yuan in waarde kunnen stijgen. Dit zal beleggers helpen om de hogere rendementen op Chinese obligaties te beschermen tegen volatiliteit op de valutamarkt.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties