Groei China

China is misschien wel in het belangrijkste tijdperk ooit terecht gekomen. De Chinese overheid wil een langetermijngroei realiseren door een transitie door te maken van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. Uiteraard gaat een dergelijke transitie niet zonder slag of stoot.

De Bank of China houdt zich voorlopig voornamelijk bezig met het voorkomen van een ‘harde landing’ van de Chinese economie. De Chinese economie heeft de afgelopen 12 maanden heel wat schokbewegingen moeten doorstaan en de Bank of China moet zorgen voor meer rust. Er is echter een sector waar we totaal niet kunnen spreken van ‘rust’.

Chinese vastgoedzeepbel is gecreëerd door de centrale bank

china property prices

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Macquarie Research, kunnen we zien dat 51 van de 70 Chinese steden in de maand augustus de huizenprijzen zagen stijgen. Deze stijging is ook te verklaren uit het feit dat de verstrekte leningen in de maand augustus met 32,2% zijn toegenomen ten opzichte van een jaar geleden.

Het grootste gedeelte van deze leningen bestaan uit hypotheken. Gezien het feit dat de centrale bank van China er alles aan probeert te doen om de economie overeind te houden, zijn de ontwikkelingen in de vastgoedsector niet vreemd te noemen. Door de stimulerende maatregelen is het rentetarief drastisch gedaald en daardoor is lenen aantrekkelijker geworden.

Het probleem is echter wel dat de vaak besproken vastgoedzeepbel in China op deze manier alleen maar groter en groter wordt.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER