werkgelegenheid

Afgelopen week publiceerde The Bureau of Labor Statistics haar laatste rapport over het jaar 2016. Uit dit rapport bleek dat de Amerikaanse lonen in de maand december zijn gestegen aan het hardste tempo sinds 2009. Daarnaast werden er ook weer 156.000 nieuwe banen aan de arbeidsmarkt toegevoegd. In vergelijking met andere Westerse economieën heeft de Amerikaanse arbeidssector het waanzinnig goed gedaan.

Amerikaanse arbeidssector is ‘booming’

amerika-arbeidssector

Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van Business Insider, is te zien dat de Amerikaanse arbeidssector meer dan 40% van de werkgelegenheid voor haar rekening neemt (in vergelijking tot Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk).

Aan de rechterkant zien we daarnaast hoe hard de werkgelegenheid over de afgelopen 7 jaar gemeten is toegenomen in de Verenigde Staten. Ten opzichte van de andere G7-landen heeft Amerika 56% van de totale groei binnen de G7-arbeidssector voor haar rekening genomen.

Deze illustratie maakt duidelijk wat voor werk Obama de afgelopen jaren heeft verricht. Hij werd president in een van de zwaarste economische tijden uit de Amerikaanse geschiedenis, maar hij heeft de economie weer terug weten te brengen tot het niveau van voor het uitbreken van de crisis.