(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag in mineur gesloten. De AEX daalde 0,5 procent naar 660,53 punten. Een week eerder eindigde de Amsterdamse hoofdgraadmeter op 651,73 punten, wat op weekbasis toch een winst van ruim een procent betekende.

“De markt was blij dat er eindelijk een nieuwe Amerikaanse president was, maar vandaag komt het besef dat het nog niet allemaal koek en ei is en dat Biden en zware taak wacht”, zei vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Group. En daar droegen de resultaten van Intel en IBM donderdagavond aan bij, aldus Smit.

Analist Corne van Zeijl van Actiam wees verder nog op de recente corona-ontwikkelingen in China, die niet vrolijk stemmen.

Hoewel het cijferseizoen inmiddels op stoom komt, was het vandaag relatief rustig. Daardoor was er vooral aandacht voor het sentiment van de inkopers, wat altijd een goed beeld geeft van de economische ontwikkelingen in de komende maanden.

Vanochtend bleek dat de industrie van de eurozone in januari minder hard is gegroeid ten opzichte van december. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 55,2 naar 54,7. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector nam zelfs af van 46,4 naar 45,0. De samengestelde index kwam met deze voorlopige peiling uit op 47,5 tegen 49,1 in december.

In een toelichting zei econoom Chris Williamson van Markit dat een dubbele dip recessie in de eurozone steeds waarschijnlijker is, nu de coronacrisis in januari weer voor nieuwe lockdowns zorgde. Positief is volgens de econoom wel, dat de tegenwind ditmaal minder sterk is dan bij de eerste coronagolf.

De inkopers in de VS waren een stuk optimistischer.

De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 57,1 in december naar 59,1 deze maand, wat de hoogste stand ooit is volgens Markit. De index voor de dienstensector verbeterde van 54,8 in december naar 57,5 in januari. De samengestelde index steeg zo van 55,3 in december naar 58,0 in januari.

Econoom Chris Williamson sprak van een sterke start van 2021, “gestuwd door de hoop dat de vaccinontwikkelingen betekenen dat het ergste van de coronapandemie achter de rug is en dat de nieuwe regering een stabiel en ondersteunend klimaat biedt voor een sterkere economische groei.”

De euro/dollar handelde op 1,2176. Olie werd ruim een procent goedkoper. De Amerikaanse olievoorraden bleken afgelopen week gestegen terwijl een daling was voorzien.

Stijgers en dalers

In de AEX steeg RELX 2,4 procent. Unibail-Rodamco-Westfield won 2,6 procent en Prosus werd 1,8 procent duurder.

Banken hadden een slechte dag. ABN AMRO daalde 2,1 procent en ING 1,5 procent. De grootste daler was Randstad met een verlies van 3,6 procent, gevolgd door Galapagos met 2,1 procent.

In de AMX wist PostNL de koerswinst van eerder in de week uit te breiden, geholpen door enkele positieve analistenrapporten. Het aandeel steeg nog eens 1,8 procent, terwijl NSI 1,5 procent duurder werd. NSI tekende met de gemeente Amsterdam een intentieovereenkomst voor de Laanderpoort.

Basic-Fit en Air France-KLM, twee bedrijven die slecht gedijen in de coronacrisis, verloren 3,9 en 2,5 procent.

Bij de smallcaps ging Alfen 2,3 procent hoger. Sif won 1,1 procent, maar Neways en Heijmans daalden 2,9 en 3,6 procent. SBM Offshore daalde 2,9 procent.

Het lokaal genoteerde Lavide, donderdag al goed voor een koersstijging van 62 procent, werd vrijdag nog eens 3,8 procent duurder.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen leden rond het Amsterdamse slot verliezen van ongeveer een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.