(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen donderdag op een fors lagere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 1,5 procent in het rood.

De aandelenmarkten staan donderdag ook elders in de wereld onder druk, nadat de Federal Reserve een pessimistisch beeld schetste over de economische vooruitzichten op de korte- en middellange termijn en vanwege zorgen over een nieuwe golf van coronabesmettingen.

“De gezondheidscrisis die voortduurt zal zwaar wegen op de economische activiteit, werkgelegenheid en inflatie op de korte termijn, en dit betekent aanzienlijke risico’s voor de economische vooruitzichten op de middellange termijn”, zei de Fed.

Zoals verwacht handhaafde de Amerikaanse centrale bank woensdagavond het belangrijkste rentetarief op 0,00 tot 0,25 procent. De centrale bank zei ook dat de rente nog minimaal twee jaar op de nulgrens blijft staan.

Het goede nieuws was volgens analist Krishna Guha van Everscore ISI dat de centrale bank voor de korte termijn een redelijk accommoderende toon aansloeg in de aanloop naar de ‘grote’ beslissingen die in het verschiet liggen.

“Zonder echt economisch herstel zal de markt te maken krijgen met een grotere uitdaging, namelijk het niet kunnen voldoen van de schulden. Daarom kan de scheefgroei tussen de prestaties op de aandelenmarkten en de werkelijke economie niet eeuwig blijven bestaan en zullen beleggers verstandiger moeten worden”, zei marktanalist Hussein Sayed van FXTM.

Het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten is inmiddels de 2 miljoen gepasseerd, terwijl het dodental de 113.000 nadert. De Johns Hopkins University rapporteerde een stijging van het aantal infecties in Florida, Texas en Californië, waardoor de zorgen over een tweede golf opnieuw de kop opstaken en de vrees toenam dat dit zou kunnen leiden tot het opnieuw op slot doen van de economie.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen zowel de wekelijkse steunaanvragen als de producentenprijzen in mei.

De euro/dollar noteerde op 1,1379. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1372 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1369 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 2,7 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com heeft een akkoord bereikt met Grubhub over een volledige overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger door middel van een aandelenruil. Grubhub noteerde voorbeurs 7,1 procent hoger.

Het aandeel Tesla steeg woensdag tot meer dan 1.000 dollar per aandeel, nadat CEO Elon Musk in een memo aan medewerkers zei dat het tijd is om de elektrische Tesla Semi-truck in grotere volumes te gaan produceren. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,0 procent lager op 1.004,46 dollar.

Amazon.com heeft aangekondigd te stoppen met het gebruiken van gezichtsherkenningsofware. Het aandeel verloor voorbeurs 1,0 procent.

Walt Disney zei in juli te beginnen met een gefaeeerde heropening van zijn pretparken. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,5 procent lager.

Zoom is onder vuur komen te liggen over zijn relatie met de Chinese overheid, nadat zij kort na een videoconferentie over het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989 het account van een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie verwijderde. Het aandeel daalde voorbeurs 1,4 procent.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,5 procent lager op 3.190,14 punten. De Dow Jones index eindigde 1,0 procent in het rood op 26.989,99 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent tot 10.020,35 punten.

Correctie: om aankondiging kwartaalcijfers Kroger te verwijderen, supermarktketen komt volgende week donderdag met cijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.