De ideale strategie als het goed én slecht gaat. Wanneer we zeggen dat de financiële markten niet zo goed aan het jaar begonnen zijn, drukken we ons nog zacht uit. Veel analisten gaan ervan uit dat het ergste leed nog niet geleden is. Hoe ga je als belegger hier mee om?

Kopen en de koersen verder zien zakken? Of, niets doen en de bodem missen? Het blijft een zenuwslopend spel die aandelenbeurs. Maar daar bestaat een simpele oplossing voor. Denk eraan dat de aandelenmarkt een uitstekende plaats is om je vermogen op te bouwen op lange termijn. Stijgingen en dalingen volgen elkaar op maar de algemene langetermijntrend is omhoog. Daar kan je gemakkelijk gebruik van maken door iedere maand een vast bedrag te investeren, ongeacht wat de beurs doet.

Beleggen in een dalende markt

In het Engels noemt men dit dollar-cost averaging. Het concept is simpeler dan het woord: je koopt iedere maand op hetzelfde moment voor eenzelfde bedrag aandelen, ongeacht wat de prijs doet. Wanneer de prijs stijgt, geniet je van kapitaalwinst – wanneer de prijs daalt, kan je meer aandelen kopen. Dollar-cost averaging gaat niet om geld verliezen, het gaat erom dat je meer aandelen kunt kopen die in de toekomst meer zullen opbrengen. Zo werkte dollar-cost averaging tijdens de laatste financiële crisis: Stel dat een belegger iedere maand voor $50 een indexfonds van de S&P 500 kocht vanaf oktober 2007, zowat het slechts mogelijk moment om te beginnen beleggen deze eeuw. Zelf beleggen dollar cost averaging Begin dit jaar zou de portefeuille $7.066 waard zijn terwijl hij voor $5.000 investeerde. Dit is een winst van 41,3% of een gemiddeld jaarlijks rendement van 4,3% – niet onaardig. Maar niet alles was rozengeur en maneschijn. Bij het begin van februari 2009 zou de portefeuille op een verlies gestaan hebben van -36%. Het is in dat geval gemakkelijk om er een kruis over te maken, maar dan vergeet je natuurlijk heel het concept van dollar-cost averaging. Beleggers die dan blijven volhouden, worden beloond – zelfs bij de grootste financiële crisis in 100 jaar. Zelf beleggen dollar cost averaging winst Natuurlijk is dollar-cost averaging niet sexy om mee uit te pakken. Iedereen wil kopen op de bodem en verkopen op de top. Helaas slaag je daar nooit of zelden in, dat is de harde realiteit. Wie investeert op lange termijn en op regelmatige basis, ongeacht wat de markten doen, zal een veel betere huisvader zijn voor zijn geld. Er komt altijd een correctie, maar er volgt ook altijd een herstel. Zelf beleggen moet dus niet eens zo moeilijk zijn wil je er geld mee verdienen.