De problemen voor Credit Suisse, de tweede grootste bank van Zwitserland, lijken maar niet op te houden. Na verschillende schandalen en outflows van klanten verklaarde de bank dat het tekortkomingen vond in haar financiële rapportering.

Credit Suisse zei in haar jaarverslag dat zij had vastgesteld dat de interne controle van de groep over de financiële verslaglegging niet doeltreffend was. Deze slaagde er immers niet in om potentiële risico’s voor de jaarrekening voldoende te identificeren. De tekortkomingen zouden kunnen leiden tot onjuiste weergaven of toelichtingen die voor afwijkingen in de jaarrekening zouden resulteren.

De onthullingen komen enkele dagen nadat de bank de publicatie van het jaarverslag had uitgesteld na een verzoek te elfder ure van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission over de kasstroomoverzichten voor 2019 en 2020.

Outflows gaan verder

Klanten haalden vorig jaar miljarden weg bij Credit Suisse, wat bijdroeg tot het grootste jaarverlies van de bank sinds de financiële crisis in 2008. Het aandeel is de afgelopen 12 maanden met 67% gedaald.

De gezondheid van de financiën van de bank ligt opnieuw onder de loep na de ondergang van de Silicon Valley Bank . Beleggers maken zich zorgen over een potentiële besmetting op de wereldwijde financiële markten, die Credit Suisse zouden kunnen raken.

Ondanks het feit dat de outflows zijn geminderd ten opzichte van vorig jaar, blijven klanten geld weghalen bij de Zwitserse bank. In de 3 maanden tot december haalden klanten $122 miljard weg bij Credit Suisse. Het jaarverslag schetste een soortgelijk beeld en stelde vast dat de uitstroom eind vorig jaar nog niet was gekeerd.

Bron: CNN
Foto: iStock