Crypto is de laatste jaren enorm populair geworden. Iedereen kent tegenwoordig wel iemand die bezig is met crypto. Zeker in Nederland is de populariteit van deze digitale munt hoog. In dit artikel ontdek je alles over de groei van crypto in Nederland!

Nieuw onderzoek

Uit onderzoek van het Brabantse bedrijf Multiscope is recentelijk gebleken dat Nederland momenteel 1,9 miljoen crypto investeerders rijk is. Dat is een behoorlijk aantal. Zeker als je kijkt naar het aantal inwoners van Nederland. We hebben het hier namelijk over ruim 10% van de Nederlandse bevolking. 10 jaar geleden werd je voor gek verklaard als je dit zou voorspellen.

Het meeste recente vorige onderzoek dat naar crypto is gedaan komt van het Amsterdamse bedrijf Kantar. Op 13 December 2021 kwamen zij naar buiten met de cijfers. Hieruit bleek dat er in die tijd 1,6 miljoen Nederlandse crypto investeerders waren. Dat is ruim 9% van de Nederlandse bevolking.

Het meest indrukwekkende is toch wel de groei in crypto handelaren die Nederland van December 2021 tot Augustus 2022 heeft gekend: van 1,6 miljoen naar 1,9 miljoen. Een groei van 18,8%. Hierbij was de markt zelfs dalend. Er is dus zeker sprake van grote populariteit.

De groei is niet te stoppen

Uit onderzoek van Cryptovaluta Monitor bleek zelfs de dalende markt niet in staat is geweest om de groei van crypto gebruik te stoppen. In 2018 deed het bedrijf Multiscope namelijk ook een onderzoek waaruit in 2022 is gebleken dat sinds die meting het aantal investeerders in crypto met minimaal 1 miljoen is gestegen.

De man voorop

Verder is gebleken dat de ruime meerderheid, namelijk 70% van alle investeerders, mannen zijn. Dit is wel een beetje in tegenspraak met het onderzoek van Kantar. Zij beweerden in 2021 namelijk dat het aantal vrouwelijke crypto investeerders juist was toegenomen. Volgens hen ging het om 42% van alle investeerders in dat jaar. Misschien zijn de meeste vrouwen inmiddels wél afgeschrokken van de dalende markt, in tegenstelling tot de mannen.

Bitcoin nog steeds op één

Bitcoin is nog steeds de populairste crypto munt in Nederland. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat 9% van alle volwassen Nederlanders in Bitcoin investeren. In de meeste Altcoins wordt een stuk minder belegd. De uitzonderingen hierop zijn Ethereum met 6%, Cardano met 5%, Ripple met 3% en Dogecoin met 3%. Ondanks dat blijft Bitcoin de absolute koploper. De toekomst zal uitwijzen of dit zo blijft.