Bitcoin wordt door believers vaak het digitale goud genoemd. Dit zou op termijn dus een sterke impact kunnen hebben op de goudprijs wanneer beleggers goud inruilen voor bitcoin. Volgens JPMorgan kan dit scenario werkelijkheid worden. Er is een groeiende acceptatie van bitcoin als reserve activa.

Nikolaos Panigirtzoglou, strateeg bij JPMorgan, gelooft dat bitcoin beleggers zal wegtrekken van edele metalen. Andere experts gaan zelfs zo ver dat ze verwachten dat bitcoin binnen enkele jaren groter zal zijn dan de goudmarkt.

De bank zei dat bitcoin slechts 0,18% van de activa in family offices vertegenwoordigt. Ter vergelijking: 3,3% van de activa bestaat uit goud of ETF’s die in goud belegd zijn. Als we deze gegevens als uitgangspunt nemen, zou slechts een kleine herverdeling van goud naar bitcoin reeds kunnen leiden tot een structurele tegenwind voor de prijs van het gele edelmetaal.

Institutionele adoptie

Als we verder kijken dan de analyse van JPMorgan, is er duidelijk bewijs dat de institutionele opname van bitcoin toeneemt. Grayscale, een digitale vermogensbeheerder, heeft een recordinstroom bij bitcoin en ethereum geregistreerd.

Databedrijf CoinShares heeft ook een grote stijging laten optekenen van de instroom van crypto-kapitaal. In slechts vier weken tijd stroomde er $1,4 miljard naar bitcoingerelateerde producten. Goud registreerde ondertussen een recorduitstroom van $9,2 miljard.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock