Bitcoin maakte dit jaar reeds een daling door van bijna 65%. Mark Mobius, oprichter van Mobius Capital Partners, ziet de grootste cryptomunt ter wereld echter nog een stuk verder dalen.

Volgens Mobius kan bitcoin dalen tot $10 000, wat een daling van meer dan 40% zou betekenen ten opzichte van de huidige niveaus. Mobius is een belangrijke stem in de beleggingswereld, want hij voorspelde bijvoorbeeld de daling naar $20 000 correct.

Volgens de investeerder is bitcoin niet ver meer verwijderd van de $10 000 nu het de technische steunniveaus van $18 000 en $17 000 doorbroken heeft. Terwijl Mobius verwacht dat bitcoin nog even rond het huidige niveau van $17 000 zal schommelen, zou de stap naar $10 000 in 2023 kunnen plaatsvinden.

Hoge rentetarieven

Mobius stelde dat de eerdere hause in de cryptomarkt rechtstreeks verband hield met de geldprinter van de Federal Reserve. De geldhoeveelheid steeg de laatste jaren met meer dan 40%. Ook hanteerde de centrale bank ultralage rentetarieven. Hierdoor was er meer dan voldoende cash beschikbaar om te speculeren op cryptomunten.

De belegger vertelde dat zijn huidige bear case voor bitcoin voortkwam uit de stijgende rente en het algemeen strakkere monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Door deze hogere tarieven wordt het minder aantrekkelijk om bitcoin of andere crypto’s aan te houden omdat deze geen rente opleveren.

Mobius onderkent dat er inderdaad cryptobedrijven zijn die een rente van 5% of meer aanbieden, maar hier is hij toch niet zo gerust in. Verschillende van deze bedrijven zijn de afgelopen tijd immers failliet gegaan.

Er zijn talrijke bedrijven geweest die beleggers torenhoge rentevoeten aanboden om hun crypto bij hen te stallen. Vaak leenden deze bedrijven de crypto van gebruikers uit aan anderen tegen zeer hoge rentetarieven en verdeelden dan de opbrengst met de gebruikers. Maar toen eerder dit jaar de cryptoprijzen crashten en de liquiditeit opdroogde, gingen veel van deze bedrijven ten onder.

Als Mobius gelijk krijgt, zal dit de cryptomarkt opnieuw veel pijn doen. Dit jaar is er reeds $1,3 biljoen aan marktwaarde in de cryptomarkt in rook opgegaan.

Bron: CNBC
Foto: iStock