ING heeft aangekondigd dat het een nieuwe privacyoplossing heeft ontwikkeld, gebaseerd op de blockchaintechnologie. De applicatie heet: Zero-Knowledge Set Membership (ZKSM). Dit maakte de bank bekend op zondag 21 oktober in een persbericht op de eigen website.

Vorig jaar kondigde ING al aan bezig te zijn met eenzelfde oplossing, namelijk de Zero-Knowledge Range Proof (ZKRP). Zowel de ZKSM als de ZKRP moeten ervoor zorgen dat data van klanten of gebruikers van van de oplossingen in het algemeen privé blijft.

Hoe werkt de Zero-Knowledge Set Membership?

Met de nieuwe applicatie worden numerieke gegevens binnen een bepaalde nummerbereik gevalideerd. Dit wil zeggen dat niet de precieze gegevens van klanten worden weergegeven, maar een bepaald bereik wordt weergegeven waar het precieze gegeven in valt.

Bijvoorbeeld een aanvrager van een hypotheek kan bewijzen dat zijn salaris binnen een bepaald bereik valt zonder het precieze salaris te onthullen.

De ZKSM-technologie gaat echter niet alleen over nummers. De gegevens kunnen bijvoorbeeld ook over het land gaan waar iemand woont of een naam van iemand. Deze brede toepasbaarheid geeft de code van ZKSM kracht, zo stelt ING in het persbericht.

Transformeren van bedrijfsmodellen op het gebied van data en privacy

Hoofdinnovatie bij groothandelbankzaken, Annerie Vreugdenhil stelt over de het gebruik van blockchain bij de bank:

“Ons doel met de distributed ledger technologie (DLT) en in het bijzonder de blockchaintechnologie is om oplossingen te creëren die onze klanten in staat stellen hun bedrijfsmodellen te transformeren. Een van de belangrijkste elementen in dit proces voor klanten is hoe om te gaan met data en privacy. De release van ZKSM is de volgende stap in dit proces.”

Open-source software

De ZKSM-technologie is overigens open-source software. Dit betekent dat iedereen die verstand heeft van de software ermee kan experimenteren. De software is op Github te vinden.

Bron: ING

Foto: iStock