De stablecoin Tether en cryptobeurs Bitfinex worden aangeklaagd door het advocatenkantoor van Roche Freedman. Hij beschuldigt de twee entiteiten ervan de cryptomarkt te hebben gemanipuleerd.

Tether en Bitfinex hebben dezelfde eigenaar. Eind vorig jaar lagen de twee entiteiten ook al onder vuur. Toen omdat de aanklager van New York ze onderzocht. Destijds zorgde dat voor flinke paniek in de markt, zo verloor Tether zijn belangrijke 1-op-1 relatie met de dollar.

‘Grootste bubbel in de geschiedenis’

Momenteel lijkt er minder paniek in de markt te zijn door de aanklacht. Wel haalde Freedman hard uit naar de stablecoin. Volgens de advocaat heeft Tether vele beleggers opgelicht met de uitgifte van USDT. De stablecoin heeft volgens Freedman zelfs de “grootste bubbel in de geschiedenis” gecreëerd. Daaraan voegde hij toe:

Omdat de markt de leugen geloofde dat een USDT gelijk stond aan een dollar, hadden Bitfinex en Tether de macht om de markt te manipuleren. En dat deden ze op een ongekende schaal en zo profiteerden ze van de cycles in de markt die ze creëerden.

Tether loog belegger bijvoorbeeld voor door te zeggen dat er voor iedere USDT in omloop 1 dollar zou zijn. Achteraf bleek dat niet zo te zijn. Van alle USDT in omloop zou alleen zo’n 70 procent worden gegarandeerd met dollars. Volgens Freedman creëerde Tether enorm veel USDT uit het niets, om de prijs in de cryptomarkt te manipuleren.

Geen verrassing

De aanklacht tegen Tether komt alleen niet onverwacht. Zo werd er enige tijd geleden een paper gepubliceerd die stelde dat Tether achter prijsmanipulatie in de cryptomarkt zit.

De oprichters van Bitfinex en Tether lieten enkele dagen geleden blijken dat ze zich bewust zijn van de paper en daarom wellicht een aanklacht verwachten.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties