De adoptie van stablecoins – dollar gelinkte cryptomunten – is enorm gestegen over de afgelopen maanden. Zo blijkt uit een analyse van Diar, een onderzoeksbureau voor cryptomunten. Diar stelt namelijk dat er in november een toename was van 1.032 procent in de onchain handel in stablecoins. Ten opzichte van 2,3 miljard dollar in september en oktober.

Onchain wil zeggen dat de handel plaatsvond buiten cryptohandelsplatformen. Dus van persoon naar persoon zonder dat daar een centrale autoriteit, zoals een handelsplatform bij komt kijken.

Dat is overigens belangrijk voor cryptomunten en zo ook voor stableconis. Want het voornaamste idee van cryptomunten, zoals de Bitcoin is om centrale autoriteiten buitenspel te zetten.

Vier stablecoins geanalyseerd

Diar beschouwde in haar rapport vier stablecoins, namelijk: TrueUSD (TUSD), USDC, GUSD en PAX. Over de afgelopen drie maanden werd er met deze stablecoins voor vijf miljard dollar aan waarde verstuurd.

Diar illustreert de resultaten in de onderstaande figuur:

Stablecoins

Tether (USDT) verliest marktaandeel

Voor enkele maanden terug werd de markt van stablecoins gedomineerd door USDT. Alleen is er dit jaar veel controversie ontstaan over deze stablecoin. Zo onderzoeken Amerikaanse autoriteiten of USDT schuldig is aan manipulatie van de cryptomarkt.

Door deze gebeurtenissen is Tether een aanzienlijk marktaandeel kwijtgeraakt. Voornamelijk aan de vier bovengenoemde stablecoins.

In reactie op deze verandering hebben ook grote cryptohandelsplatformen gereageerd. Zo heeft Binance – een van ’s werelds grootste cryptohandelsplatformen – de naam van hun stablecoinmarkt verandert van USDT naar USDⓈ. USDⓈ staat voor meerdere soorten stablecoins.

Onlangs voegde Binance ook de handel in PAX, TUSD en USDC toe.

Bron: Diar, Cointelegraph

Foto: iStock