BBVA – de op een na grootste bank van Spanje – heeft een lening van 150 miljoen dollar uitgegeven middels de blockchain van Ethereum. De lening is een pilot en laat een goede use case zien waarvoor Ethereum onder andere kan worden gebruikt.

Het gebruik van Ethereum voor een dergelijke lening biedt een groot voordeel. Zo stelde BBVA dat het proces van een lening uitgeven veel efficiënter is met de blockchaintechnologie.

Op de traditionele manier wordt alles op papier opgeslagen en dan duurt het zo’n twee weken voordat de lening definitief is. Nu, met de blockchain duurt het proces slechts enkele dagen, volgens de bank.

De begunstigde van de lening was Red Electrica. Deze houdt het elektriciteitsnet in Spanje bij.

De markt voor leningen is groot

De lening waar het over gaat is een gesyndiceerde lening. Met zo’n lening wordt het risico verdeeld tussen partijen. Dat wil zeggen dat BBVA de uitgave leidde, maar andere banken ook een deel van de lening voor hun rekening namen. Namelijk MUFG uit Japan (’s werelds drie na grootse bank) en BNP Paribas.

De markt van gesyndiceerde leningen is groot. Zo wordt er volgens de Financial Times jaarlijks een waarde van 4,6 biljoen dollar uitgegeven. Een grote markt die gebaseerd is op een verouderd papierensysteem.

Blockchain biedt oplossingen in deze markt

De blockchaintechnolgie, en in het bijzonder die van Ethereum, biedt daarom een oplossing om dit systeem te moderniseren. Zo wordt het volgens BBVA veel efficiënter, vooral qua tijd.

Ricardo Laiseca, hoofd van financiering bij BBVA is te spreken over het nieuwe systeem. “Alles wordt automatisch opgeslagen door het systeem met betrekking tot de backoffice en operationele kosten.”, zei Laiseca.

Verder stelde hij dat de pilot doorgaat met een aantal andere geplande leningen.

Meer banken verkennen de blockchain

Het is overigens niet de eerste keer dat banken de blockchaintechnolgie en/of Ethereum gebruiken. Zo heeft MUFG haar eigen cyptovaluta getest en heeft BNP Paribas een eigen blockchain getest.

Naast deze is JPMorgan ook actief bezig met blockchain. Zo heeft het een eigen Ethereum-gebaseerde token gelanceerd, genaamd Quorum.

Bron: FinanceMagnates

Foto: iStock