Grote bedrijven en durfkapitalisten zijn de voornaamste investeerders in crypto en blokchain. Ondanks de malaise in de cryptomarkt wordt nog veel geld in de nieuwe technologie geïnvesteerd.

In 2019 stroomde er tot nu toe 850 miljoen dollar van bedrijven naar crypto en blockchain. Voor heel 2018 bedroegen deze investeringen van bedrijven 2,4 miljard dollar. Totaal werden er 117 deals gemaakt. Durfkapitalisten investeren nog veel meer in de nieuwe technologie.

Een voorbeeld van bedrijven die investeren, zijn de London Stock Exchange en Banco Satander, de grootste Spaanse bank. Deze investeerden samen 20 miljoen dollar  in een startup die schuldpapier op de blockchain zal uitgeven.

617 deals in 2018

Naast bedrijven komen veel investeringen van traditioneel durfkapitaal (venture capital). Deze investeerden in 2019 al meer dan een miljard dollar in crypto en blockchain, zoals te zien is op de grafiek van Reuters. Al meer dan in 2017, toen de crypto hype vooral onder particulieren heerste.

Vorig jaar maakten durfkapitalisten gezamenlijk 617 nieuwe deals met een totale waarde van 5,6 miljard dollar in de cryptoindustrie.

De meeste deals hebben een omvang van 6,5 miljoen dollar stelt Reuters. Relatief kleine deals dus. Toch zitten er ook grote tussen.

Bijvoorbeeld de investering in een nieuw cryptohandelsplatform, Bakkt. Het nieuwe project, opgericht door de holding van de New York Stock Exchange, heeft in december vorig jaar 180 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Een van die investeerders is M12, de durfkapitaaltak van Microsoft.

Durfkapitaal verslaat de ICO

De cijfers van Reuters staan in contrast met de markt voor Initial Coin Offerings (ICO’s). ICO’s, een nieuwe manier om geld op te halen, waren vooral eind 2017 en begin 2018 populair. Er werd veel kapitaal met ICO’s opgehaald. Hoewel het vooral particulieren waren die investeerders en geen professionele beleggers of bedrijven.

Momenteel zijn ICO’s veel minder populair. Zo haalde ze in het eerste kwartaal van 2019 58 minder kapitaal op volgens de Wall Street Journal.

Bron: Reuters

Foto: iStock