China zijn geplande digitale munt zou een katalysator kunnen zijn voor het globale gebruik van de yuan, de Chinese munt. Dat stelt Jeremy Allaire, CEO van Circle, een bedrijf met de focus op crypto.

Volgens de Chinese centrale bank zal het niet lang meer duren voordat de nieuwe digitale versie van de yuan werkelijkheid wordt. Toch is de digitale munt geen cryptomunt, zoals de Bitcoin of Ripple, omdat het onderpand zal hebben, zoals yuans. Je kan het daarom zien als een stablecoin, zoals de geplande Libra, onder leiding van Facebook. Alleen dan uitgegeven door de overheid.

Allaire gelooft dat de digitale yuan populair zal worden. En ook buiten China, omdat het heel makkelijk kan worden gebruikt. De CEO zei:

Ik denk dat het verschillende doelen bereikt. Maar, ik denk dat de grootste mogelijkheid voor de Chinezen is, dat het een manier is om het gebruik van de yuan wereldwijd te verspreiden. Het is een systeem waarmee de yuan overal ter wereld in alledaagse transacties kan worden gebruikt.

Yuan heeft nog een lang weg te gaan

Momenteel wordt de yuan nog relatief weinig gebruikt buiten de landsgrenzen van China. Vooral als je het vergelijkt met de dollar, die momenteel nog altijd de dominantste munt ter wereld is. Het wordt daarom ook wel de wereldwijde reservemunt genoemd.

Dat komt omdat ongeveer 58 procent van alle reserves die centrale banken aanhouden uit dollars bestaat. Dat blijkt uit data van het IMF. Daarnaast is 40 procent van alle schuld genoteerd in dollars.

Dit biedt een enorm voordeel voor de Verenigde Staten. En uiteraard zou China dit ook willen. Alleen dan moeten andere landen de yuan ook gebruiken. En als we Allaire mogen geloven is de digitale versie van de yuan een goede eerste stap.

Bron: CNBC

Foto: iStock