Volgens Christine Lagarde moeten centrale banken serieus gaan kijken naar de mogelijkheden van digitaal geld. Digitaal geld kan namelijk tekortkomingen van contant geld overkomen, zei Lagarde op het Fintech Festival in Singapore.
Zo kan een digitale valuta uitgegeven door een centrale bank de financiĆ«le toegankelijkheid voor burgers bevorderen. En het kan situaties vermeiden waar “te veel macht in handen komt te vallen van een klein aantal private betalingsverleners”, aldus Lagarde.
Ondanks de voordelen van een digitale staatsmunt moeten centrale banken wel voorzichtig zijn volgens Lagarde.
In een onlangs verschenen rapport van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) stelde de organisatie dat voordelen van een digitale munt afhankelijk zijn van de specifieke situatie van een land.
Voordelen van een digitale staatsmunt
Lagarde stelde – in lijn met het rapport van het IMF – dat een digitale staatsmunt niet overal ter wereld zal werken. Zo zei ze: “Hoewel, de argumenten voor een digitale valuta niet universeel zijn, moeten we het verder creatief, serieus en zorgvuldig onderzoeken.”
De leidsvrouw van het IMF is niet overtuigd dat alleen regelgeving rond digitale valuta’s genoeg vertrouwen zal geven voor het uitgeven van een digitale valuta door de staat.
Toch ziet Lagarde wel voordelen. Zo stelde ze:
“Een digitale valuta uitgegeven door de staat kan de concurrentie in de markt opvoeren. Verder kan het in de toekomst fungeren als een cruciale back-up als private betalingsverleners slachtoffer zullen zijn van cyberaanvallen, faillissement of als een betalingsverlener zich terugtrekt van de lokale markt.”
Verdeeldheid tussen centrale banken
Centrale banken hebben verschillende opvattingen over een digitale staatsmunt. Zo stelde een senior van de centrale bank van Japan (BOJ) dat een digitale staatsmunt economisch gezien lastig haalbaar zal zijn. Omdat men dan al het cash geld uit het systeem zal moeten halen.
Aan de andere kant staan de centrale banken van Zweden, Canada en China. Deze verkennen op dit moment al wegen om een digitale valuta uit te geven.
Bron: Financial Times
Foto: iStock