Crypto-exchange FTX zag zijn waardering stijgen tot $32 miljard in een nieuwe financieringsronde. Dit onderstreept de aanhoudende honger naar crypto-investeringen, zelfs nu beleggers op hun hoede zijn voor een scherpe terugval in de cryptoprijzen.

FTX is één van ‘s werelds grootste beurzen voor digitale valuta. Ooit was het een obscure naam in de sector maar nu is het uitgegroeid tot een belangrijke speler in de cryptomarkt, wedijverend met Coinbase en Binance.

Het bedrijf biedt geen handel aan in de Verenigde Staten. Deze functie wordt vervuld door zusterbedrijf FTX U.S. Vorige week kondigde FTX U.S. een investering van $400 miljoen aan, waardoor het bedrijf gewaardeerd wordt op $8 miljard.

Crypto-winter

Bitcoin is met bijna 50% gedaald sinds het een nieuwe recordhoogte bereikte in november. Dit heeft geleid tot vrees dat de markt aan de vooravond staat van een stevige terugval of een crypto-winter. De laatste keer dat dit gebeurde was eind 2017 en begin 2018 tot bitcoin tot wel 80% kelderde ten opzichte van zijn record.

Ondanks de hoge waardering van FTX kan het bedrijf in de toekomst voor uitdagingen komen te staan. Bearmarkets zijn immers meestal slechts nieuws voor crypto-exchanges omdat dit betekent dat de volumes opdrogen. Als gevolg hiervan zijn er veel minder transacties waarop deze beurzen geld kunnen verdienen.

Ook de toenemende druk van regelgevende instanties kan een risico vormen voor het bedrijf. Steeds meer overheden zijn plannen aan het uitwerken om de cryptomarkt te reguleren. Ze maken zich vooral zorgen dat particuliere beleggers niet beschermd zijn en mogelijk de risico’s van het beleggen in crypto niet voldoende kunnen inschatten.

Bron: CNBC
Foto: iStock