FTX US, het Amerikaanse filiaal van crypto-exchange FTX, verklaarde woensdag dat het $400 miljoen heeft opgehaald in zijn eerste externe financieringsronde. De investering geeft FTX US een waardering van $8 miljard, waardoor het tot de meest waardevolle private cryptobedrijven ter wereld behoort.

FTX US hoopt met de investering een voorsprong te kunnen nemen op rivalen als Coinbase en Robinhood. FTX zet vooral in op derivaten of contracten waarmee beleggers kunnen speculeren op een stijging of daling van een bepaalde activa. Het kocht in oktober crypto futures en optiebeurs LedgerX.

De deal toont aan dat beleggers vertrouwen hebben in de ontluikende industrie van digitale activa, zelfs nu de prijzen van bitcoin en andere digitale munten fors gedaald zijn. Bitcoin en ether, de 2 grootste cryptomunten, zijn allebei ongeveer gehalveerd sinds ze in november een recordhoogte bereikten. Kleinere munten als solana en cardano kenden nog sterkere dalingen.

Volgens Brett Harrison, voorzitter van FTX US, is de daling echter niet specifiek voor cryptomunten. Hij benadrukt dat ook de aandelenmarkten de afgelopen periode een stevige duik hebben genomen.

Regulatie

Toch maken toezichthouders zich steeds meer zorgen over de snelle opkomst van de cryptosector. Zij vrezen dat bepaalde aspecten van de markt een bedreiging voor de financiële markten inhouden en dat consumenten in cryptobeleggingen stappen zonder de risico’s ervan te kennen.

Harrison verklaarde dat de overheid twee primaire zorgen heeft over crypto: stablecoins en het toezicht op exchanges.

Digitale munten als tether en USD Coin zijn bedoeld om gekoppeld te zijn aan de Amerikaanse dollar, maar zo simpel is het echter niet. Tether heeft toegegeven dat zijn reserves, naast dollars, kortlopende schuldverplichtingen en andere activa omvatten. Hiernaast omvatten de reserves van USD Coin tot voor kort andere activa dan cash en Amerikaanse staatsobligaties.

Ondertussen worden crypto-exchanges momenteel in de Verenigde Staten gereguleerd als geldtransferbedrijven. Harrison verklaarde dat dit geen duurzame oplossing is voor de lange termijn en wilt zelf strenger een toezicht met regels tegen marktmanipulatie, een belangrijke zorg in de cryptomarkt.

Bron: CNBC
Foto: iStock