Hoewel cryptomunten als bitcoin en ether “munten” worden genoemd, gedragen zij zich niet als traditionele munten zoals de euro of de Amerikaanse dollar. Volgens centrale bankiers zullen gewone mensen crypto’s niet volledig omarmen alvorens deze bewijzen echt stabiel te zijn.

Bitcoin en ether hebben de gewoonte om volatiel te zijn. Stabelcoins zoals TerraUSD zijn echter ontworpen om stabiel te zijn en de koers van de dollar te volgen. Zoals we vorige week hebben kunnen zien, is dit proces niet waterdicht.

Volgens Kristalina Georgieva, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, hebben sommige cryptocurrencies zelfs veel weg van een piramidespel. Ze doelde hierbij vooral op munten die niet door echte activa ondersteunt worden.

Georgieva verklaarde hiernaast tijdens een paneldiscussie op het World Economic Forum dat digitale valuta van centrale banken (CBDC) die door overheden gesteund worden, wel degelijk stabiel en nuttig kunnen zijn.

Wat is de rol van crypto?

Andere panelleden vroegen zich af wat de langetermijndoelstellingen van digitale valuta moeten zijn.

Sethaput Suthiwartnarueput, gouverneur bij de Bank of Thailand, verklaarde dat Thailand reeds geëxperimenteerd heeft in de wereld van digitale valuta. Hij zei dat het wel duidelijk moet zijn welk probleem je precies wilt oplossen. Volgens Suthiwartnarueput zijn crypto’s eerder investering dan een effectief betaalmiddel.

Georgieva merkte echter op dat digitaal geld een “mondiaal en collectief goed” kan zijn dat mensen kan helpen geld over de grens over te maken. De sleutel is interoperabiliteit, zodat het net zo makkelijk is digitale valuta over te maken als papieren valuta zoals de dollar en euro.

Maar de panelleden benadrukten dat het tijd zal kosten voordat digitale valuta zich ontwikkelen en mainstream worden voor consumenten, grote financiële instellingen en overheden. Wetgevers in de Verenigde Staten en de Federal Reserve debatteren ook reeds geruime tijd over de voor- en nadelen van digitale munten.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties