Zolang cryptomunten bestaan, zijn er cryptohacks. In een onlangs verschenen rapport van Chainalysis – een bedrijf die blockchains analyseert – blijkt dat twee hackersgroepen verantwoordelijk zijn voor 60% van de gestolen cryptomunten bij handelsplatformen.
De hackers worden in het rapport ‘prominente, professionele criminele organisaties’ genoemd en dat is niet gek. Want de twee groepen hebben totaal ongeveer één miljard dollar aan cryptomunten gestolen.
Cryptomunten stelen is een zeer lucratieve business stelt het rapport:
Gemiddeld waren de hacks die wij hebben getraceerd van de twee groepen goed voor 90 miljoen dollar per hack.
Maar wanneer de cryptomunten zijn gestolen is het werk nog lang niet klaar voor de hackers. Zo hebben de hackersgroepen volgens het rapport nog een zware klus om de cryto’s wit te wassen:
De hackers bewegen de gestolen munten meestal door een complexe structuur van wallets en handelsplatformen om zo de cryptomunten wit te wassen.
Alpha en Beta
De twee hackersgroepen waar het om gaat in het rapport worden Alpha en Beta genoemd.
Alpha is een grote en strak georganiseerde organisatie. Chainalysis stelt dat deze groep het deels voor het geld doet, maar ze ook een ideologische prikkel hebben.
Beta is daarentegen een kleinere en minder georganiseerde groep die het volledig voor het geld doet.
Werkwijze van de groepen
Het verschil in organisatie betekent ook een verschil in werkwijze. Zo stelt het rapport dat Alpha de cryptomunten in een razendsnel tempo verplaatst wanneer het ze heeft gestolen. Bij een hack stuurde het de gestolen munten namelijk door een netwerk van zo’n 15.000 wallets.
Daarnaast stelt het rapport dat Alpha gemiddeld 75% van de gestolen munten in 30 dagen heeft omgezet naar cash.
Beta is veel trager in werkwijze, zo doet de groep er gemiddeld 6 tot 18 maanden over totdat het de crypto’s heeft omgezet naar cash. Alleen wanneer Beta uit casht, dan doet het dat met een enorme hoeveelheid tegelijk – gemiddeld 50% van de vangst per hack.
Zo cashte Beta ooit 32 miljoen dollar uit bij een handelsplatform.
Bron: Coindesk
Foto: iStock