De Democratische partij in de Verenigde Staten heeft een nieuwe wet voorgesteld. Deze zegt dat grote technologiebedrijven niet als financiële instellingen mogen functioneren. En daarom ook geen digitale munten kunnen uitgeven.

De wet is natuurlijk een reactie op de huidige ontwikkelingen rond de Libra. Onlangs kondigde Facebook aan de digitale munt in 2020 te lanceren. Maar als Facebook dit doet en de wet wordt doorgevoerd, dan zal de techgigant een boete van één miljoen dollar per dag ontvangen.

Gaat de wet het halen?

De wet is een voorstel van de Democraten, die financiële diensten willen beschermen. Het is de vraag of de Republikeinen deze visie delen. Volgens Reuters geven de Republikeinen innovatie de voorkeur en daarom kan het nog wel eens lastig worden om de wet door het lagerhuis te loodsen.

En als de wet door het lagerhuis komt, moet het nog een meerderheid zien te krijgen in de Senaat. Dat zal volgens Reuters een hele lastige opgave worden.

Toch is de wet een sterk signaal van wetgevers naar de plannen van Facebook en Co. Facebook vormt samen met 28 andere bedrijven de Libra Association. Deze zullen verantwoordelijk zijn voor het beleid van de digitale munt. Er zijn geen banken lid van de organisatie.

Ook felle kritiek uit andere hoeken

De Libra kreeg ook al kritiek uit andere hoeken. President Donald Trump uitte zich op twitter over crypto. Hierin noemde hij ook de Libra en stelde dat Facebook een bank moest worden, als het een eigen munt zou willen uitgeven.

Daarnaast stelde Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, dat de plannen van de Libra niet door kunnen gaan, zonder dat belangrijke vragen onbeantwoord blijven.

Bron: Reuters

Foto: iStock