Het Lightning Network van de Bitcoin, een oplossing om transacties op grotere schaal uit te voeren, zou enkele beveiligingslekken hebben. Dat zei Rusty Russel, een Australische ontwikkelaar van het Lightning Network. De kwetsbaarheden zouden voor het verlies van bitcoins kunnen zorgen.

Het Lighting Network kan je zien als een tweede laag van het Bitcoin-netwerk. Je hebt de blockchain, de eerste laag, en daarbovenop het Lighting Network. Het netwerk is niet gebonden aan de regels op de blockchain, waardoor transacties veel sneller, en in veel grotere getallen, uitgevoerd kunnen worden.

Wel is het Ligtning Network nog in de experimentele fase en dus niet helemaal veilig. Zo bewijst de waarschuwing van Russel.

Drie versies moeten upgraden

Russel waarschuwde de Bitcoin-gemeenschap op twitter. Hij zei:

Verschillende lighting uitvoeringen kunnen het verlies van bitcoins veroorzaken.

Het zou gaan om drie verschillende software uitvoeringen, namelijk CVE-2019 12998 t/m 13000. Russel adviseert gebruikers van deze uitvoeringen in uiterlijk 4 weken te upgraden naar nieuwere versies.

50 bedrijven werken aan het nieuwe netwerk

De ontwikkeling van het Lightning Network staat momenteel in volle gang. Volgens onderzoek van The Block, een mediaplatform met de focus op crypto, zouden er zo’n 50 bedrijven aan het Lighting Network bouwen.

Het Lightning Network werd in 2015 geïntroduceerd en door de inzet van alle bedrijven, en ontwikkelaars zoals Russel, kan je het al gebruiken. Hoewel het nog in de experimentele fase zit.

Bron: The Block

Foto: iStock