Momenteel experimenteren meer dan 40 centrale banken wereldwijd met de blockchaintechnologie. Dat blijkt uit een rapport van het World Economic Forum.

Het rapport stelt dat centrale banken onderzoeken waarvoor de technologie kan worden gebruikt. Of de banken experimenteren zelfs met digitale valuta.

Ashley Lannquist, auteur van het rapport, stelt dat het erg logisch is dat centrale banken deze mogelijkheden verkennen. Ze vond minstens 44 centrale banken die de mogelijkheden met blockchain onderzoeken. Volgens de auteur zijn er gemengde gevoelens bij centrale banken. Zo stelde ze:

De experimenten hebben tot nu toe gemengde resultaten opgeleverd. Sommige zijn optimistisch. Als samenvatting kan ik je meegeven dat centrale banken voorzichtig zijn. Maar ze zijn zeer gedreven in het onderzoek.

Centrale banken hebben nog een flinke klus

Er zijn veel technische en beleidsmatige zaken waarmee centrale banken rekening moeten houden, stelde Lannquist. Op het technische vlak moeten de instanties kunnen verzekeren dat de nieuwe systemen werken zoals bedoeld. Ook moet ze de veiligheid van data kunnen garanderen.

Op het beleidsmatige stuk is het ook lastig volgens Lannquist. Ze moeten bijvoorbeeld de effecten op het monetair beleid nauwkeurig in kaart brengen om ongewenste gevolgen uit te sluiten.

Er is nu nog genoeg werkt te doen, maar Lannquist verwacht in de komende jaren zeker een paar centrale banken die met een digitale valuta zullen komen.

Ik denk dat er in de komende jaren, ik speculeer conservatief, zeker enkele centrale banken een digitale valuta zullen uitgeven. Ik weet zeker dat een paar dat zullen doen.

Cambodja zal eind dit jaar blockchain implementeren

De centrale bank van Cambodja is er daar een van. Deze heeft plannen om de blockchain eind dit jaar in het nationale betalingssysteem te implementeren. Dat zal volgens Lannquist twee problemen voor het land oplossen.

Ten eerste zijn hebben veel mensen geen toegang tot een bank. Ten tweede is het bankensysteem niet efficiƫnt in het land. De blockchain zal deze zaken oplossen volgens de Lannquist.

Bron: Coindesk

Foto: iStock