De regering van Noorwegen heeft subsidies die het geeft aan Bitcoin miners afgeschaft. De nieuwe regelgeving gaat vanaf 1 januari 2019 in. Bitcoin miners moeten vanaf dan normale energieprijzen betalen.

Voorheen en op het moment krijgen Bitcoin miners een subsidie van de overheid. Deze subsidie geldt voor alle energie intensieve industrieën. Het mijnen van bitcoins is er hier een van.

Alleen omdat bitcoins mijnen zo energie intensief is en niet bij het beleid van Noorwegen past, moet het niet worden gesubsidieerd, zo stelde Lars Haltbrekken – een parlementariër in Noorwegen:

“Noorwegen kan niet doorgaan om enorme belastingvoordelen te bieden aan een van de meeste vervuilende vorm van cryptografische output, zoals Bitcoin. Het vergt zeer veel energie en veroorzaakt wereldwijd grote broeikasgasemissies.”

Kosten van een miner in Noorwegen

Bitcoinminers hoefden slechts 2,8 procent van de normale energieprijs te betalen, net als andere energie intensieve industrieën.

Mijnbedrijven betaalden met de subsidies zo’n 0,05 dollar per kilowatt. Maar in het nieuwe jaar, zonder de subsidies zal dat 1,94 dollar per kilowatt worden. Een stijging van zo’n 3.880 procent in energiekosten.

Deze stijging zal de industrie in Noorwegen veel pijn doen. Op het moment (met subsidies) kost het mijnen van een bitcoins zo’n 7.700 dollar in Noorwegen. Hiertegenover staat een bitcoin prijs van 4.300 dollar. Nu maakt men dus al een verlies van 56 procent en wordt nog alleen maar groter met stijgende kosten.

Faillissement aan de andere kant van de oceaan

Hoelang kunnen Bitcoinminers het in Noorwegen nog volhouden?

Onlangs ging er in Amerika een van de grootste Bitcoinminers failliet, genaamd Giga Watt. Dit faillissement was een gevolg van de gestegen energiekosten en de gedaalde prijs van een bitcoin.

Daarnaast speelde regelgeving van de Amerikaanse beurswaakhond ook een rol. Giga Watt werd namelijk verdacht van de uitgifte van ongeregistreerde effecten.

Bron: Coindesk, FinanceMagnates

Foto: iStock