Verschillende investeerders in de cryptomunt XRP hebben een aanklacht ingediend tegen het moederbedrijf Ripple. Volgens de investeerders is XRP een ongereguleerd effect volgens de regels van de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC.

Als de rechtbank de mening van de investeerders deelt, zou XRP illegaal worden. Bovendien komen de investeerders met bewijs. Een aantal tweets en interviews van bestuurders van Ripple zouden bevestigen dat XRP een effect is.

Omdat cryptomunten geld hebben opgehaald bij in investeerders en daarvoor geen aanvraag hebben ingediend bij de SEC, zouden sommige crypto’s een ongereguleerd effect kunnen zijn. Toch hebben de autoriteiten dit gedoogd, omdat ze de technologische vooruitgang die cryptomunten bieden ook op prijs stellen.

Komt het bewijs overeen met het raamwerk van de SEC?

De Howey Test is het raamwerk waarmee de SEC bepaald of iets een effect is of niet. Een criteria die de Howey Test stelt, is dat iets een effect is als de waarde van het product sterk afhangt van het succes van een derde partij, zoals een bedrijf als Ripple.

Een van de bewijsstukken dat XRP overeenkomt met deze criteria zou een uitspraak van Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, zijn. In 2017 zei hij in een interview:

Mensen kijken naar het succes van Ripple als bedrijf, en ik denk dat dit de waarde van XRP heeft verhoogd.

Een sterke zaak tegen Ripple

Sinds mei 2018 loopt er al een groepsvordering tegen Ripple onder leiding van Ryan Coffey, een van de investeerders. Daarna werden er nog verschillende aanklachten ingediend tegen de cryptomunt. En  eind juni gingen ook verschillende advocatenkantoren zich in de zaak tegen Ripple mengen.

Onder deze zit Susman Godfrey, een van de beste advocatenkantoren als we Jake Chervinsky mogen geloven. Hij is algemeen raadsman bij Compound Finance. Met Godfrey hebben de investeerders een sterke zaak tegen Ripple, meent Chervinsky.

Want naast de Howey Test zou Ripple ook onder de Californische wet als effect kunnen vallen, zegt Chervinsky.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties