Het Amerikaanse Ministerie van Justitie onderzoekt of de stablecoin Tether (USDT) schuldig is aan prijsmanipulatie van bitcoins. De manipulatie van prijzen zou plaatshebben gevonden eind 2017, toen de Bitcoin hard omhoog schoot.

Er zijn alleen geen details over het onderzoek naar buiten gebracht en het Ministerie heeft het management van Tether nog niet beschuldigd van dergelijke zaken.

Cryptohandelsplatform Bitfinex wordt ook meegenomen in het onderzoek, omdat Bitfinex hetzelfde management heeft als Tether.

Een stablecoin, zoals USDT, is één op één gelinkt met de dollar en kent daarom bijna geen volatiliteit. Men kan een stablecoin net zoals andere cryptomunten verhandelen en is daarom erg populair onder cryptohandelaren.

Ook de CFTC onderzoekt USDT

Gedurende het jaar is USDT al vaker in verband gebracht met prijsmanipulatie.

Eerder dit jaar publiceerde onderzoekers van de Universiteit van Austin een onderzoek. Hierin bevonden ze dat de uitgifte van USDT een positieve relatie heeft met prijsverhogingen van de Bitcoin.

Verder heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zowel Bitfinex, als Tether gedagvaard in januari dit jaar. USDT staat dus al langer onder verdenking van manipulatie in de cryptomarkt.

Het Miniserie van Justitie en de CFTC coördineren dan ook hun acties tot USDT.

Zowel het management van Tether en Bitfinex, als advocaten van de firma’s wilden niet reageren op de berichten.

De prijs van USDT reageerde op de beschuldiging

De prijs van USDT reageerde ook op het nieuws. Zo verloor het wederom de belangrijke één op één relatie met de dollar. Zelfs op het moment toen de cryptomarkt hard daalde. Zo stond het op een bepaald punt vijf procent lager dan de dollar volgens data van Coinmarketcap.

Dat is opmerkelijk, omdat USDT normaal gesproken iets boven de één dollar stijgt als er grote verliezen worden geleden in de cryptomarkt.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock, Coinmarketcap

Reacties