Precies de toppen en bodems in een markt aanwijzen is extreem moeilijk en al helemaal in de volatiele cryptomarkt. Toch zijn er indicatoren die helpen in de buurt te komen van de toppen en dalen in de markt. Een daarvan is de Mayer Multiple.

De Mayer Multiple is vooral goed in het aanwijzen van toppen voor de Bitcoin. Zo is op de volgende grafiek te zien dat een waarde van 2,4 of hoger laat zien dat een bitcoin overgewaardeerd is volgens de indicator. Ook geeft de indicator weer wanneer er een bodem aanstaande is.

Mayer Multiple

Hoe werkt de Mayer Multiple?

De Mayer Multiple is ontwikkeld door Trace Mayer en wordt berekend door de prijs van een bitcoin te delen door het 200-daags gemiddelde van een bitcoin.

In de technische analyse wordt het 200-daags gemiddelde beschouwd als een belangrijke indicator. Is de prijs van een activa hoger dan het 200-daags gemiddelde dan is dat bullish. Als de prijs lager is, is dat bearish.

Maar tegelijkertijd is het ook zo wanneer de prijs hoger is dan het 200-daags gemiddelde dat er te veel koopdruk is en we te maken hebben met een bubbel. Zoals bij de bitcoin het geval was.

De Mayer Multiple kijkt dus hoeveel de prijs van het 200-daags gemiddelde afwijkt. Daarbij is de waarde van één belangrijk, want die laat zien of de prijs boven of onder het 200-daags gemiddelde noteert.

Is de bodem al gezet?

Op het moment heeft de Mayer Multiple een bodem gezet op 0,509, waarna de waarde weer iets is gestegen. Volgens Coindesk wil dit niet zeggen dat de uiteindelijke bodem in de Bitcoinmarkt is gezet.

De waarde van de indicator en daarmee de prijs van een bitcoins zou zomaar nog lager kunnen volgens het mediaplatform.

Bron: Coindesk

Foto: iStock