John McAfee, de naar cryptobull bekeerde softwareontwikkelaar, is gearresteerd in Spanje en wacht een uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij wordt verdacht van belastingontduiking en is aangeklaagd voor het promoten van Initial Coin Offerings (ICOs).

McAfee, momenteel 74 jaar, is een pionier geweest in de ontwikkeling van antivirussoftware. De afgelopen jaren hield hij zich alleen steeds meer bezig met crypto en wordt als een mega bull gezien door zijn zeer optimistische prijsvoorspellingen voor Bitcoin.

In 2017 promootte McAfee verschillende ICOs. Manieren voor cryptoprojecten om geld op te halen bij investeerders. McAfee vermeldde alleen nooit dat hij hiervoor betaald kreeg en daarom klaagt de Amerikaanse beurswaakhond hem aan.

‘Enorme bekendheid’

Volgens de Securities and Exchange Commission (SEC) ontving de antiviruspionier 11,6 miljoen dollar in bitcoins en ethers. Daarnaast ook nog eens 11,5 miljoen dollar in tokens van de projecten die hij promootte (die de SEC niet noemde).

De SEC leverde een heel rapport van 55 pagina’s in bij de rechtbank, waarin het boetes voor McAfee betoogt. Ook moet hij niet meer in staat kunnen zijn om als een publiek figuur naar buiten te treden, stelt de SEC.

McAfee verwierf namelijk enorme bekendheid in de cryptowereld door bijzondere voorspellingen en daaraan bijzondere consequenties (die hij overigens, gelukkig, nooit nakwam). De SEC schrijft:

McAfee zijn extravagante posts (zoals optimistische prijsvoorspellingen voor bitcoin en de belofte om zijn ‘eigen penis te eten op de nationale televisie’ als de voorspelling niet uitkomt) verwierven hem enorme bekendheid.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties