De voormalige Federal Reserve (Fed) president Janet Yellen heeft zich maandag op het Canada Fintech Forum uitgelaten over de Bitcoin. Daar zei Yellen in een speech: Ik ben geen fan van Bitcoin.

Yellen benoemde vervolgens de punten die volgens haar de Bitcoin schaden. Ze ziet in de Bitcoin voorlopig geen wettig betaalmiddel ontstaan en bestempelt de digitale valuta als een speculatieve activa.

Bitcoin is niet geschikt als valuta

In de speech gaf Yellen vier redenen waarom de Bitcoin niet geschikt is als valuta.

Ten eerste zei ze dat er relatief weinig transacties worden uitgevoerd door het Bitcoinnetwerk. Daaraan voegde ze toe dat veel van de transacties die worden uitgevoerd plaatsvinden in het illegale circuit.

Ten tweede stelde Yellen dat de Bitcoin niet kan functioneren als valuta omdat het geen stabiele bron van waarde is:

“Men heeft lang nagedacht over wanneer iets een bruikbare valuta is. Het moet een stabiele bron van waarde zijn en een bitcoin is dat alles behalve. Het wordt niet gebruikt voor veel transacties, het is niet een stabiele bron van waarde en het is geen efficiënt betaalmiddel. Het is heel erg traag in het afhandelen van transacties. Het heeft moeite met dit omdat de Bitcoin een erg decentraal karakter heeft.”

Hoog energieverbruik en cyberaanvallen

Ten derde stelde Yellen dat het energieverbruik “heel hoog” is vergeleken met andere traditionele betaalsystemen. Dit is volgens haar nog een teken dat de Bitcoin geen bruikbare valuta is.

Als laatst stelde Yellen dat globale anonieme munten, zoals cryptovaluta’s “een voor de hand liggend doelwit zullen zijn voor cyberaanvallen.”

Het is al langer bekend dat Yellen geen voorstander is van de Bitcoin. Zo noemde ze de cryptomunt vorig jaar voorafgaand aan de piek in de cryptomarkt een ‘zeer speculatieve activa’.

Bron: Coindesk

Foto: iStock