Al langere tijd proberen verschillende partijen een Bitcoin-ETF te lanceren. Alleen worden deze pogingen steeds afgewezen door de Amerikaanse beurswaakhond (de SEC). Wat is hiervoor de reden? Volgens Jay Clayton – de voorzitter van de SEC – moet eerst de zorg rond marktmanipulatie worden weggenomen, wil er een ETF worden goedgekeurd.

Daarnaast stelde Clayton dat er nog een barrière is, namelijk de zorg rond opslag van cryptomunten. Er worden namelijk veel cryptomunten gestolen doordat deze worden gehackt. Vaak zijn cryptohandelsplatformen het doelwit.

Volgens velen is een Bitcoin-ETF erg belangrijk, zo verwacht men dat de prijs van een bitcoin hierdoor zal stijgen. Een Bitcoin-ETF zal de drempel om te investeren in bitcoins namelijk verlagen. Daardoor zal er meer vraag naar bitcoins ontstaan.

Marktmanipulatie van de Bitcoinprijs is een actueel onderwerp in 2018. Zo onderzoeken Amerikaanse autoriteiten de controversiële stablecoin Tether (USDT) of deze de Bitcoins prijs zou hebben gemanipuleerd. Een eerder wetenschappelijk onderzoek stelde dat dit wel het geval is.

Marktmanipulatie moet worden aangepakt.

Clayton stelde dat marktmanipulatie moet worden aangepakt, maar weet niet hoe.

“Op welke manier manipulatie moet worden aangepakt, weet ik niet. Maar het is zeker dat het moet worden aangepakt voordat een ETF wordt goedgekeurd.”, aldus Clayton.

Daaraan voegde hij toe: “De prijzen die particuliere investeerders zien, zijn de prijzen waarop zij zouden moeten vertrouwen en deze moeten vrij zijn van manipulatie. Dat betekent niet vrij van volatiliteit, maar alleen vrij van manipulatie.”

Verder stelde de voorzitter van de SEC dat hij zijn eigen woorden sprak. Dus niet in de naam van de SEC.

Bakkt wellicht een oplossing voor de manipulatie

Een nieuw platform genaamd Bakkt zou de problemen rond marktmanipulatie en opslag kunnen oplossen. Alleen de lancering van Bakkt is uitgesteld naar januari 2019. Voorheen was dit 12 december van dit jaar.

Bakkt is onderdeel van de Intercontinental Exchange (ICE) – de moederholding van de New York Stock Exchange. De ICE heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 40 miljard.

Bakkt kan de problemen oplossing doordat het platform consistent met regelgeving wordt gebouwd. Daarnaast is het transparant, zal het efficiënte prijsvorming bieden en is het bekend bij professionele investeerders. Ook zal Bakkt zich focussen op de opslag van cryptomunten.

Bron: Coindesk, CCN

Foto: iStock