Over ongeveer een maand zullen we het definitief weten: wordt een Bitcoin-ETF goedgekeurd, of niet? De Amerikaanse beurswaakhond zal binnenkort een definitief oordeel moeten vellen of we wel of voorlopig nog geen Bitcoin-ETF zullen zien in de Verenigde Staten.

De vorige keren dat de SEC moest beslissen over een ETF keurde het de aanvragen af, of stelde het de beslissing uit. Wat is nu dan de kans dat een Bitcoin-ETF wordt goedgekeurd?

Volgens Matt Hougan is er in ieder geval veel veranderd op kritieke punten waarover de beursautoriteit vorige keren heen viel. Hougan is de baas van het onderzoek bij Bitwise Asset Management, een van de partijen die een ETF-aanvraag heeft ingediend bij de SEC.

Meer toezicht en liquiditeit in de markt

Traditioneel gezien is de markt voor bitcoins niet gereguleerd. En dat is voor de SEC een van de hekelpunten om een ETF met bitcoins goed te keuren. Toch heeft de markt zich ontwikkelt, want het laatste jaar voldoen bitcoinbeurzen steeds meer aan regelgeving. En dat kan in het voordeel kunnen spreken voor een nieuwe Bitcoin-ETF. Hougan zei hierover:

Sinds januari 2018 stelde de financiële autoriteit van New York de eis dat Bitcoin-beurzen toezichttechnologie moeten hebben, en nu hebben 6 van de 10 beurzen de zelfde technologie als de Nasdaq en NYSE.

Daarnaast stelt Hougan ook dat de markt voor bitcoins veel groter is geworden. Zo is het handelsvolume gestegen naar 1 miljard dollar per dag. Het grote handelsvolume zal het voor individuen veel lastiger maken om de markt te manipuleren, volgens de onderzoeker. Marktmanipulatie was voor de SEC een van de redenen om een ETF niet goed te keuren.

Toch grote twijfels

Hoewel er punten zijn verbetert, bestaat er nog steeds veel twijfel over een nieuwe ETF. De voorzitter van de SEC uitte onlangs nog openlijk zijn twijfels over de markt.

Volgens Bart Smith, directeur bij Susquehanna, zijn deze twijfels nog niet voldoende aangepakt:

De Bitcoin-community heeft hard gewerkt om deze zorgen aan te pakken, maar vandaag de dag zijn we er nog niet.

Susquehanna is een grote handelaar in ETF’s en handelt daarnaast ook in bitcoins.

Bron: Barron’s

Foto: iStock