Digitaal kunstenaar Mike Winkelmann, beter bekend als Beeple, heeft geschiedenis geschreven. Zijn laatste kunstwerk “Everydays: The First 5000 Days”, heeft meer dan $69 miljoen opgebracht bij een veiling van veilinghuis Christie’s. Speciaal aan Beeple’s kunstwerk is dat het gekoppeld is aan de blockchain van Ethreum in de vorm van een NFT.

Een NFT, non-fungible token, is een speciaal type crypto token dat iets unieks vertegenwoordigt. Een NFT is ondeelbaar en wordt gekoppeld aan een virtueel goed, zoals een digitaal kunstwerk. Dit is anders dan ‘normale’ crypto’s. Een bitcoin is bijvoorbeeld wel deelbaar en hiervan zijn er miljoenen.

Een NFT is dus een digitaal “certificaat” dat jij de eigenaar bent van iets op het internet.

Door deze waanzinnig hoge prijs wordt Beeple in een elitair gezelschap geplaatst wat betreft levende kunstenaars. Slechts twee levende kunstenaars, Jeff Koons en David Hockney, hebben duurdere werken verkocht.

Het werk van Beeple bestaat uit 5 000 unieke beelden die bijna 14 jaar lang elke dag werden geproduceerd. De thema’s hebben betrekking tot de obsessie van de samenleving met en de angst voor technologie, het verlangen naar en de afkeer van rijkdom en de woelige politieke geschiedenis van de Verenigde Staten.

Groeiende populariteit

“Everydays” is het eerste digitale kunstwerk dat door Christie’s geveild werd. Het stuk werd exclusief voor het veilinghuis gemaakt, waarmee de groeiende populariteit van NFT’s nog maar eens wordt benadrukt.

De NFT-markt is in de afgelopen 12 maanden explosief in populariteit gestegen. NFT’s hebben hun weg reeds gevonden in de kunst-, sport- en muziekindustrieën. De sportindustrie is op dit moment de grootste pionier op het gebied van NFT’s, zoals blijkt uit de stijgende populariteit van de NBA Top Shot.

Noah Davis, expert hedendaagse kunst bij Christie’s, stelt:

Het kopen van Beeple’s werk is een unieke kans om een item in de blockchain zelf te bezitten, gemaakt door een van ’s werelds toonaangevende digitale kunstenaars.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock