Vanaf vandaag kan je als belegger in een nieuwe blockchain Exchange Traded Fund (ETF) handelen. De ETF waar het om gaat, is de ‘Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF’. Deze is verhandelbaar op de London Stock Exchange.

Elwood, een van de bedrijven achter de ETF, stelde dat het doel is om bedrijven achterna te gaan die de potentie hebben om ‘echte winst’ te behalen uit de blokchaintechnologie.

Daaraan voegde Bin Ren, CEO van Elwood, toe dat hij gelooft dat de blockchain onderschat wordt. Volgens hem heeft het namelijk het potentieel om de globale economie te veranderen. Hij vergelijkt het daarom met het internet in het begin. Toen de meeste mensen het nut van een email niet inzagen.

Een senior manager van Invesco, Chris Mellor, stelde dat de ETF een mooie mogelijkheid is voor investeerders. Invesco is het andere bedrijf achter de nieuwe ETF. Mellor zei:

Het potentieel van de blockchaintechnologie om echte winsten te boeken is enorm. Maar het is vaak verscholen in bedrijven die ook andere dingen doen. Deze ETF geeft investeerders toegang tot bedrijven die nu echte winst met blockchain behalen.

Samenstelling van de blockchain-ETF

De ETF volgt een index en deze index wordt bijgehouden door Elwood. Het bestaat uit 48 bedrijven verspreid over verschillende sectoren.

Onder die bedrijven zit bijvoorbeeld een Taiwanese chipmaker voor cryptomunten, genaamd Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Maar ook de CME Group (die de handel in bitcoin futures verzorgt), Apple en Samsung zijn in de index opgenomen.

De sectoren van de index zijn als volgt verdeeld. 46 procent van de aandelen komt uit de informatie technologie, 23 procent zijn financials, 9 procent communicatiediensten en 8 procent is goed consumentengoederen.

Qua geografie is de Verenigde Staten het best vertegenwoordigd met 39 procent van de index. Japan staat op twee met 29 procent en Taiwan op drie met 12 procent.

Bron: Coindesk

Foto: iStock