Rum Cuba

Barack Obama zette dit jaar de deur open voor Cuba om toe te treden tot de 21e eeuw. Maar wil Cuba ook terug toegang krijgen tot de internationale kapitaalmarkt, zal het zijn schulden uit het verleden nog moeten afbetalen. Het land probeert dit te doen, onder andere met rum.

Cuba heeft onder andere nog een rekening open staan bij de Tsjechische Republiek voor $270 miljoen. Cuba stelde voor om deze schulden af te betalen met rum en medicijnen in plaats van cash geld.

De Tsjechische Minister liet alvast weten dat de onderhandelingen nog in een eerste fase zitten. Cuba overhandigde een lijst met grondstoffen, verschillende soorten rum en medicijnen om (een deel) van de schuld af te lossen.

Tsjechië importeerde in 2015 voor $17 miljoen rum uit Cuba. Aan dat tempo zou het dus nog 15 jaar duren vooraleer de volledige schuld wordt afgelost.

In de voormalige communistische landen was het een gewoonte om schulden af te betalen met goederen in plaats van geld. Cuba ruilde geregeld suiker voor brandstof met Rusland.

Het land van Fidel Castro is nog steeds afgesloten van de internationale kapitaalmarkt. Om opnieuw aan te kunnen kloppen bij het IMF of de Wereldbank moeten de oude schulden eerst worden afgelost, of er moet een afbetaling onderhandeld zijn.

Volgens de Club van Parijs, een informele groep van rijke landen, heeft Cuba nog een openstaande rekening van $11 miljard. Cuba bereikte al wel een overeenkomst met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Frankrijk om een deel van de schulden te laten vallen in ruil voor een afbetaling van $2,6 miljard de komende 18 jaar.

De Russen zouden 90% of $32 miljard schulden van Cuba hebben kwijtgescholden.

Bron: CNN Money