De Amsterdamse beurzen zijn maandag met kleine winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen, maar moesten het stellen met dunne handelsvolumes omdat Amerika en Londen genoten van een langer weekend. 

De AEX eindigde 0,2 procent hoger op 451,79 punten, de AMX noteerde fractioneel lager op 669,20 punten en de AScX sloot 0,6 procent in het groen op 774,18 punten.

De Amerikaanse beurzen hielden maandag de deuren gesloten in verband met de viering en herdenking van Memorial Day. Ook Londen kon genieten van een langer weekend dankzij een bank holiday.

“Dat betekent normaal gesproken een lagere omzet”, wees Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management op de gesloten aandelenmarkten in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. De vermogensbeheerder sprak verder van een “erg rustige” dag. 

Beleggers moesten het maandag stellen met een matig gevulde beursagenda. De Franse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dit was iets beter dan de groei van 0,5 procent die aanvankelijk werd gemeld.

De consumentenprijzen in Spanje stonden in mei opnieuw flink onder druk. Uit voorlopige cijfers bleek vanochtend dat het prijspeil deze maand met 1,1 procent is afgenomen op jaarbasis. In april kwam er al een deflatie van 1,2 procent uit de bus.

De Duitse stegen in mei op jaarbasis conform verwachting met 0,1 procent, zo meldde statistiekbureau Destatis. Op maandbasis bedroeg de inflatie in mei 0,3 procent. In april daalden de consumentenprijzen op maandbasis nog met 0,4 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie naderde de grens op 50,00 dollar als gevolg van kleine winsten. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent in het groen op 49,51 dollar en een augustus-future Brent werd 0,6 procent meer waard op 50,23 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam op 1,1136. Het muntpaar noteerde bij aanvang van de handelsdag nog op 1,1122.

Later in de week krijgen beleggers een stroom aan macro-economische publicaties te verwerken, waaronder de mondiale inkoopmanagersindexen, diverse inflatiecijfers uit de eurozone, het Amerikaanse banenrapport en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 2,1 procent. Ook NN Group en Aegon deden het goed met winsten van respectievelijk 1,3 en 0,8 procent.

SBM Offshore was hekkensluiter met een beperkt verlies van 1,1 procent. Ook KPN had last van tegenwind en gaf 0,9 procent prijs.

In de AMX ging alle aandacht uit naar PostNL, dat met een winst van 3,6 procent koploper was. Afgelopen weekend ketsten overnamegesprekken met Bpost af, omdat beide partijen niet op alle punten tot overeenstemming konden komen. Volgens De Telegraaf lagen met name zorgen over de pensioenen hieraan ten grondslag, toevoegend dat PostNL een bod van 5,10 euro per aandeel oftewel 2,26 miljard euro vanuit België al geaccepteerd had. 

“Het blijft een overnamekandidaat, wat de koers hoger zal houden”, concludeerde vermogensbeheerder Vermeulen van Aberfeld Asset Management. 

Op gepaste afstand dikten Delta Lloyd en OCI 1,2 procent aan. Fugro gaf juist 1,3 procent prijs na een koersdoelverlaging naar 15,50 euro met een ongewijzigd Houden advies van ING. Analist Quirijn Mulder verlaagde de winstramingen voor Fugro in verband met het missen en uitblijven van nieuwe orders, in combinatie met de aanhoudend zwakke winstgevendheid in de oliesector.

Flitshandelaar Flow Traders was met een verlies van 2,0 procent de grootste daler in de Midkap. 

Onder de kleinere fondsen steeg Ordina 2,1 procent. SNS Securities verhoogde het koersdoel op het aandeel van 1,25 naar 1,80 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Johan van den Hooven betoogde dat Ordina weer omzetgroei liet zien en zijn processen heeft kunnen verbeteren. Ook zag de analist verbeteringen in het werkkapitaal en de benadering door de onderneming van de markt.

Van Lanschot dikte zelfs 7,8 procent aan. Analisten waarderen de private bank hoger dan de huidige beurswaarde bij de lopende verkoop van het aandelenbelang van Delta Lloyd. Dit meldde Het Financieele Dagblad maandag voorbeurs, op basis van analistenrapporten van UBS en Kepler Cheuvreux. De analisten kwamen tot waarderingen van gemiddeld 925 miljoen euro. 

Het lokaal genoteerde Esperite daalde liefst 36,4 procent. Het Financieele Dagblad meldde maandag dat het bedrijf in zwaar financieel weer zit. 

Wall Street gesloten

De Amerikaanse beurzen houden maandag de deuren gesloten in verband met de viering en herdenking van Memorial Day, de dag waarop de gesneuvelde Amerikaanse militairen herdacht worden.

De Dow Jones index sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 17.873,22 punten, de S&P 500 index steeg 0,4 procent op 2.099,06 punten en de Nasdaq won 0,7 procent op 4.933,50 punten.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.