(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek hoger gestart. De AEX sloot 0,2 procent in het groen op 527,85 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak van een “saaie dag” in Amsterdam, waarbij de hoofdgraadmeter dicht bij huis bleef. Volgens Van Eerden blijven beleggers in de ban van de Amerikaanse president Donald Trump, maar staat ook de vergadering van de OPEC en andere grote olieproducerende landen later deze week op de radar van beleggers. “Het lijkt erop dat de bestaande productie-afspraken worden verlengd”, aldus de vermogensbeheerder. 

Van Eerden merkte verder op dat de onderliggende ontwikkelingen onverminderd positief zijn, waarbij de Europese economie blijft groeien en de euro er sterk bijligt. “Beleggers zien weinig risico’s”, zo verklaart de vermogensbeheerder de huidige rust op de financiële markten. 

Uit Azië kwam het nieuws dat de Japanse export in april op jaarbasis met 7,5 procent is gestegen en de import met 15,1 procent. Verder meldde de OESO een groeivertraging in de bij de organisatie aangesloten landen in het eerste kwartaal en zei de Bundesbank in zijn maandrapport dat de Duitse economie dit kwartaal stevig door zal groeien. De Chicago Fed index liet vanmiddag een verbetering zien, van 0,07 in maart naar 0,49 in april

Vooruitkijkend zullen ook deze week “politieke beslissingen waarschijnlijk meer invloed hebben op de financiële markten dan de economische data”, verwacht beleggingsstrateeg Inkeke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers.

Olie noteerde maandag in het groen, in afwachting van de OPEC-bijeenkomst. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent tot 50,74 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,6 procent hoger bewoog op 53,95 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,1231. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1186. “De euro is vorige week natuurlijk ongelooflijk gestegen. Tegen die achtergrond lijkt deze kleine daling maandag vooral technisch van aard. De munt is even aan het afkoelen”, zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank tegen ABM Financial News.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 6,5 procent. De verzekeraar kondigde aan zijn twee grootste in run-off geplaatste onderdelen in de Verenigde Staten aan de herverzekeraar Wilton Re te verkopen. Hiermee wordt een forse hoeveelheid eigen vermogen vrijgespeeld om de solvabiliteit te versterken. De transactie betekent een eenmalig boekverlies van 300 miljoen dollar, of 270 miljoen euro. Aegon zet met de verkoop een positieve stap om de solvabiliteit van het Nederlandse onderdeel te versterken, oordeelde analist Cor Kluis van ABN AMRO.

Philips maakte bekend het Amerikaanse Respiratory Technologies over te nemen, zonder financiële details bekend te maken. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Sterkste daler in de AEX was ABN AMRO, dat 1,2 procent verloor, en Galapagos, dat 1,4 procent moest inleveren. 

ING Groep eindigde de dag 0,3 procent lager. De bank is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor het “lichtzinnig” doorspelen van klantengegevens aan de antiwitwascel. Dit schreef De Belgische krant De Tijd dit weekend. Berenberg verhoogde het koersdoel voor op het aandeel van 12,50 naar 13,00 euro, met handhaving van het koopadvies. Analist James Chappell vindt ING een winnaar in de bankensector op de lange termijn, maar denkt wel dat het moeilijk wordt voor de bank om de marge op 150 basispunten te handhaven, als de rente nog langer laag blijft. 

AkzoNobel steeg 0,5 procent. Maandag diende voor de Ondernemingskamer in Amsterdam een zitting die grootaandeelhouder Elliot Advisors had aangevraagd in een poging het verf- en chemieconcern te dwingen een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen over een mogelijke overname door PPG Industries. De rechter oordeelt maandag, maar bij publicatie van dit bericht was dat nog niet het geval.

De Midkap werd maandag aangevoerd door Corbion, dat na een flink verlies vorige week, wist te herstellen met een koerswinst van 3,9 procent. Vastgoedfondsen deden het ook goed in de AMX. Wereldhave steeg 1,6 procent en WDP won 1,8 procent.

Arcadis steeg 0,7 procent. Het ingenieursconcern maakte bekend een raamcontract te hebben gesloten met de gemeente Utrecht voor beheerwerkzaamheden op trambanen in de regio. Het contract heeft een looptijd van vier jaar en een opdrachtwaarde van 1,9 miljoen euro met de optie voor nog eens vier jaar.

TomTom daalde 1,3 procent, nadat NIBC het advies verlaagde van Kopen naar Houden, maar het koersdoel handhaafde op 9,70 euro, aangezien de koers van het aandeel het koersdoel nadert en slechts zo’n drie procent koerspotentieel rest.

ASM International, dat ex-dividend noteerde, verloor 0,9 procent en droeg daarmee de spreekwoordelijke rode lantaarn. Maandagmiddag vond de jaarvergadering plaats, waar ASMI de degens moest kruisen met grootaandeelhouder Eminence, dat opnieuw opriep om het belang in ASM Pacific Technology te verkopen.

Onder de kleinere fondsen stegen ICT Group en Probiodrug achtereenvolgens 3,9 en 3,2 procent, terwijl Beter bed en Sif Holding, beide ex-dividend, respectievelijk 1,4 en 1,3 procent verloren. Het aandeel van Van Lanschot noteerde ex-dividend en daalde 2,2 procent. Wel werd het koersdoel voor Van Lanschot door UBS verhoogd van 26,00 euro tot 27,60 euro, met handhaving van het koopadvies. De Zwitserse bank baseerde zich daarbij op hogere winstramingen na de kwartaalupdate van vorige week.

Esperite was opnieuw de gebeten hond onder de lokale fondsen en na een verlies van meer dan 20 procent vorige week, kwam daar maandag een daling van 14,4 procent bij. De Zutphense stamcelbank maakte dit weekend bekend dat het een faillissement van onderdeel Genoma aanvecht en stelde opnieuw de jaarcijfers uit. 

Value8 meldde dat het zijn belang in Ceradis heeft uitgebreid van 59 naar circa 68 procent. Ceradis is een spin-off van de Wageningen Universiteit en ontwikkelt milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen. Het aandeel Value8 daalde 2,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.