(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag lager gesloten na een weinig enerverende handelsdag, terwijl op Wall Street de Dow Jones index opnieuw niet de grens leek te willen slechten van 20.000 punten, die al weken binnen handbereik ligt, maar als een gesublimeerde Tantalus-kwelling op elke toenadering weer terugwijkt.

De AEX index verloor 0,39 procent op 485,10 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde 0,7 procent lager. 

“We openden wat hoger op Azië en de Verenigde Staten vrijdag, maar zakten vervolgens wat weg”, zei fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep. “Na een uur of tien gebeurde er eigenlijk niet zo veel meer.”

Volgens Smit is de markt in afwachting van richtinggevend nieuws, in aanloop naar de inauguratie van Donald Trump als Amerikaanse president. Trump houdt woensdag een publieke toespraak.

Ook volgens Corné van Zeijl van Actiam was er maandag weinig beweging om te duiden. De fondsmanager wees op tegenstrijdige adviezen voor de vastgoedsector, waar per saldo weinig op werd gereageerd. 

Gedurende de ochtend werd bekend dat de Duitse industrie in november groeide, terwijl de import en export op recordniveaus staat. De werkloosheid in de eurozone bleek in november ongewijzigd op 9,8 procent.  

Olie noteerde maandag lager. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 3,0 procent lager op 52,37 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 3,0 procent inleverde op 55,41 dollar.

Het Britse pond verloor ruim een procent op de euro, nadat de Britse premier Theresa May zondag in een televisiegesprek zei dat het Verenigd Koninkrijk bij het verlaten van de Europese Unie geen vrij verkeer van personen zal toestaan, wat wijst op een ‘harde’ Brexit, waarin het VK uit de vrije Europese markt stapt. “Dat was eigenlijk wel bekend, maar misschien dat het nu beter tot de markt doordringt”, zei Van Zeijl.

De euro/dollar noteerde op 1,0576. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0541 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0532 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door NN Group met 1,1 procent winst, gevolgd door ASML met 0,9 procent. 

Ahold Delhaize steeg 0,6 procent nadat het gefuseerde concern startte met het op 7 december vorig jaar aangekondigde aandeleninkoopprogramma van een miljard euro. 

Grondstoffen verloren terrein. Staalconcern ArcelorMittal leverde een aanvankelijke plus in een sloot 0,6 procent lager. Royal Dutch Shell leverde 1,7 procent in, in samenhang met de lagere olieprijs. Ook oliedienstverlener SBM Offshore en tankopslagbedrijf Vopak eindigden lager.

Verzekeraar Aegon was uit de gratie met een verlies van 2,7 procent en was daarmee de sterkste daler. ING Groep verloor 1,4 procent.

Bij de Midkapfondsen behoorde Air France-KLM tot de sterkste dalers met een min van 1,6 procent. De luchtvaarder vervoerde in december meer passagiers, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. Analist Jack Diskin van Goodbody stelde dat de cijfers over december een gezondere trend lieten zien ten opzichte van oktober en november. 

PostNL verloor 2,2 procent en droeg daarmee de rode lantaarn. 

TomTom was een van de stijgers met 0,3 procent, na een koersdoelverhoging door UBS van 9,00 naar 10,40 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Zwitserse bank werden positiever over hardware en platforms binnen de Europese technologiesector. De marktvorsers verwachten dat het aantal overnames en acquisities in de markt zal groeien, maar mogelijk wel in een lager tempo. Bovendien zal er binnen de sector een belangrijke focus op margeverbetering liggen, aldus de analisten. 

Ook halfgeleiderfondsen BE Semiconductor Industries en ASM International wonnen terrein met winsten van respectievelijk 1,5 en 0,6 procent. Trustkantoor Intertrust steeg 2,3 procent en het geautomatiseerde EFT-handelshuis Flow Traders dikte 0,9 procent aan. 

Bij de AScX-fondsen waren de verliezers in de meerderheid. Sterkste daler was Basic-Fit met 2,2 procent, gevolgd door Fagron met 2,0 procent.

Stern Groep kon als enige een winst van meer dan een procent bijboeken en sloot 1,4 procent in het groen.

Onder de lokale fondsen dikte Pharming 10 procent aan. New Sources Energy verloor 7 procent. De Autoriteit Financiële Markten legde NSE op 13 december 2016 een last onder dwangsom op, tot 50.000 euro, omdat de onderneming uit Borculo niet voldoet aan informatieverzoeken van de AFM. 

Onder de kleinere fondsen verloor MDxHealth XXX procent, na de presentatie van voorlopige cijfers over het afgelopen boekjaar. Het biotechbedrijf herhaalde de verwachting van een forse omzetstijging, wat analist Michaël Vlemmix van KBC Securities niet verraste. Ook de aankondiging van de benoeming van Jean-Marc Roelandt als financieel directeur werd al voorzien.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.274,40 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.