De Amsterdamse beurs is donderdag vlak gesloten, nadat de Europese Centrale Bank conform verwachting de rente onveranderd liet. De AEX verloor 0,1 procent op 451,97 punten, terwijl de AMX juist 0,4 procent won. 

“Een dag zonder uitschieters”, zo stelde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Volgens Nijkamp reageerden beleggers nauwelijks op het weinig verrassende rentebesluit van de Europese Centrale Bank. “Zelfs het muntpaar euro/dollar bewoog nauwelijks.”

Volgens de vermogensbeheerder blijft de aandacht onder beleggers vooral uitgaan naar de bedrijfscijfers, die in ogen van Nijkamp tot nu toe over het algemeen meevallen.

Het besluit van de ECB betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,00 procent, de strafrente 0,25 procent is en de depositorente 0,40 procent negatief bedraagt. Ook de hoogte van het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties werd met 80 miljard euro niet aangepast. In maart stelde de ECB de rentes nog neerwaarts bij, terwijl de waarde van het maandelijkse opkoopprogramma destijds werd verhoogd van 60 miljard naar 80 miljard euro.

In een toelichting op het rentebesluit liet voorzitter Mario Draghi van de ECB weten het nog te vroeg te vinden om in te grijpen en dat hij eerst wil zien hoe de situatie zich in de komende maanden ontwikkelt om te bepalen of extra maatregelen wel nodig zijn. 

“Een bijna saaie vergadering”, zo omschreef marktanalist Bas van Geffen van Rabobank de bijeenkomst. Daarbij onthield Draghi zich volgens Van Geffen van perceptiemanagement. De voorzitter stelde zich “heel neutraal” op, volgens de analist in een poging vertrouwen uit te stralen en een signaal af te geven dat ingrijpen nu nog niet nodig is.

Of de situatie bij de komende rentevergadering van de ECB september anders is, zal volgens Van Geffen afhangen van de macro-economische cijfers die tussen nu en dan worden gepubliceerd. De kans dat de ECB evenwel in actie komt, is gezien de opmerking van Draghi dat de risico’s aan de onderkant liggen volgens de marktanalist echter wel degelijk aanwezig. Rabobank rekent op een verdere verlaging van de depositorente met nog eens 10 basispunten naar 0,50 procent negatief. Ook sluit de bank niet uit dat de ECB aanpassingen maakt in de looptijd van het opkoopprogramma van obligaties. 

Macro-economisch nieuws kwam vandaag uit het Verenigd Koninkrijk. De detailhandelsverkopen stegen vorige maand op jaarbasis met 4,3 procent. Ten opzichte van mei daalden de verkopen in juni evenwel met 0,9 procent. De gemiddelde winkelprijzen daalden vorige maand op jaarbasis met 2,5 procent. Verder bleek vandaag dat het wereldhandelsvolume in mei terugliep met 0,4 procent op maandbasis, na een krimp van 0,3 procent in april. 

Ook in de Verenigde Staten stonden enkele macro-economische cijfers op de rol. Zo werd bekend dat de steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 16 juli daalden met 1.000 naar 253.000. Het cijfer van een week eerder bleef ongewijzigd op 254.000. Handelaar Tycho Schaaf van Lynx noemde de cijfers “iets beter dan verwacht”.

Verder stegen de bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten in juni met 1,1 procent ten opzichte van mei. In mei lag het aantal verkopen op een geannualiseerd aantal van 5,51 miljoen stuks. Dat betekende een licht neerwaartse bijstelling van de eerder gemelde 5,53 miljoen.

De Leading Economic Indicators (LEI) voor de Amerikaanse economie stegen in juni met 0,3 procentpunt, na juist een daling van 0,2 procentpunt in mei. De hoofdindicator is opgebouwd uit het gewogen gemiddelde van verschillende deelindicatoren, zoals het consumentenvertrouwen, het gemiddelde van de gewerkte uren in de industrie en aandelenprijzen.

Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1006. Olie werd licht goedkoper. September-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,1 procent op 45,23 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,0 procent prijsgaven op 46,72 dollar.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex sloten 9 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van oliedienstverlener SBM Offshore dat 2,7 procent bijschreef. ArcelorMittal herstelde van de verliezen op woensdag en een koersdoelverhoging door Deutsche Bank. Het aandeel sloot 1,8 procent hoger. 

ING Groep werd 1,3 procent meer waard. 

Onder de hoofdfondsen bleek KPN de gebeten hond met een verlies van 1,9 procent. ASML kreeg na de kwartaalcijfers van woensdag een stroom aan analistenrapporten met koersdoelaanpassingen te verwerken, waarbij UBS zelfs besloot om het koopadvies op de toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie in te trekken. Het aandeel gaf 1,0 procent prijs.

In de Midkap was het volatiele OCI koploper met een winst van 8,7 procent, gevolgd door Fugro dat 6,4 procent bijschreef. Wessanen werd 5,2 procent meer waard, nadat ING het fonds op de kooplijst zette. Het koersdoel werd daarbij verhoogd naar 11,65 euro. De analisten zien voldoende mogelijkheden om te groeien, gezien de gefragmenteerde aard van de aanbieders van biologische voedingsmiddelen in Europa.

Air France-KLM bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 4,1 procent, nadat de Britse sectorgenoot easyJet een lagere omzet rapporteerde en onzekere omzetvooruitzichten gaf in verband met met de mislukte staatsgreep in Turkije en de aanslag in het Franse Nice. Het Duitse Lufthansa gaf woensdagavond bovendien een winstwaarschuwing af, aangezien de meest recente terroristische aanslagen de boekingen op lange afstandsroutes aantasten.

Verder daalden de vastgoedfondsen Vastned en WDP elk met 1,6 procent. Sectorgenoot Wereldhave won daarentegen 1,0 procent. Op basis van de halfjaarcijfers constateerde JPMorgan dat Wereldhave iets voor ligt op de 3,41 euro aan direct resultaat die het vastgoedfonds dit jaar wil behalen. Unibail-Rodamco, dat woensdag nabeurs al met cijfers kwam, dikte 0,4 procent aan. Morgan Stanley verhoogde in reactie op de cijfers het koersdoel van 240,00 naar 260,00 euro.

Onder de kleinere fondsen won Ordina 3,8 procent, terwijl Advanced Metallurgical Group juist 2,6 procent prijsgaf.  

Tussenstand Wall Street

Wall Street koerste rond het slot van de handel in Amsterdam in het rood, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,4 procent daalde, de S&P 500 0,3 procent verloor en de Nasdaq 0,2 procent lager noteerde.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.